Startuje projekt Svítíme s hořcem! Tomíci, ušetřete na energiích doma, v klubovně nebo ve firmě!

Ondra
Asociace, Ekonomika

Co je to Svítíme s hořcem?

Svítíme s hořcem je služba, která nabízí výhodné ceny na dodávky elektřiny a plynu pro všechny tomíky, jejich rodinné příslušníky, přátelé a příznivce. Můžete tak ušetřit za používání energií ve svých klubovnách, základnách, ale i domácnostech a firmách.

Organizace Junák - český skaut, z.s. tomíkům před nedávnem nabídla účast v zaběhnutém a výhodném projektu Skautské energie. (U tomíků jsme projekt levnější energie nazvali Svítíme s hořcem). Jde o službu, díky které můžete ušetřit peníze za dodávky elektřiny a plynu pro své klubovny, základny a také domácnosti a firmy. Umožňuje dosáhnout společně na ceny, které jednotlivý odběratel nemůže běžně získat. Uveďme, že u skautů této služby využívá v současné době přes 100 středisek a několik set domácností z řad skautů a že jejich počet se průběžně zvyšuje. Skautská organizace má v projektu přihlášeny své klubovny, domácnosti a firmy svých členů a jejich rodinných příslušníků i své velké celorepublikové základny.

Vysoká konkurence firem na trhu s energiemi a vzájemné soupeření dodavatelů může být pro zákazníka výhodné a to v podobě stále lepších podmínek. Tak tomu je v případě jednotlivců, ale když do hry vstoupili skauti (organizace s 50 000 členy), podařilo se jim vyjednat podmínky, které jsou ve srovnání s běžně dostupnou nabídkou bezkonkurenční!
 

Jak to celé funguje?

Skauti vybrali ve výběrovém řízení partnera projektu, společnost Terra Group Investment, a.s. (dále jen TGI). Ta zajišťuje veškerý servis, tedy na základě plné moci od zájemců vypovídá stávající smlouvy a administruje převod k novému dodavateli. Pomáhá také řešit reklamace a zodpovídá provozní dotazy. Junák samozřejmě stále dohlíží na to, aby TGI nakládala se smlouvami pouze podle daných pokynů. 

Dodavatel elektrické energie a plynu se vybírá pravidelně kařdý rok ve výběrovém řízení. Pro rok 2015 a 2016 zvítězila nejlepšími podmínkami (cenou i službami) firma Energie2, a. s., každým rokem nabízela nižší cenu elektřiny i plynu. Nemusíte se tedy bát, že by výhodné podmínky časem zastaraly a vy byste platili více, než byste museli. Každá smlouva je totiž uzavřená pouze na rok. Junák poté udělá opět nové výběrové řízení, čímž vám znovu vyjedná nejlepší možné podmínky. Smlouva se vám pak automaticky převede na novou, aniž byste museli cokoliv dělat.

Pokud se chcete připojit ke Svítíme s hořcem, nemusíte uzavírat smlouvu přes tomíky ani Junáka, ale uzavíráte ji přímo s daným dodavatelem. Samozřejmě s vyjednanými výhodnými podmínkami.
 
Služba neobsahuje žádné skryté poplatky.
 

Kolik to stojí?

Vstup do projektu Svítíme s hořcem a tedy do Skautské energie je zdarma, náklady s projektem spojené pokryje dodavatel energie. Ten zaplatí Junáku za každou spotřebovanou MWh 25 Kč. Výhodou celé služby je, že se neplatí žádné měsíční poplatky, zaplatíte pouze za spotřebovanopu energii nebo plyn. Ceny dodávaných energií se mění každý rok. Pro rok 2016 jsou ceny takovéto:
 

Elektřina (Ceny jsou uvedeny v Kč/MWh bez DPH)

ElektřinaCena VT 2016Cena NT 2016
D01d, D02d1 075 
D25d, D26d1 358780
D35d1 273992
D45d1 299997
D55d, D56d1 207997
D61d1 2991 099
C01d, C02d, C03d1 048 
C25d, C26d, D27d1 180796
C35d1 160897
C45d1 189997
C55d, C56d1 189997
Měsíční poplatkyŽÁDNÉ

Plyn (Ceny jsou uvedeny v Kč/MWh bez DPH)

Plyn (cena pro všechna odběrná místa)650
Měsíční poplatkyŽÁDNÉ

Výpověď ze stávající smlouvy

Pokud se chcete do Svítímě s hořcem připojit, tak můžete svou stávající smlouvu vypovědět sice sami, ale jednodušší je dát novému dodavateli plnou moc k vyřízení celé záležitosti (a ten pak vše zařídí za vás). U smluv standardně bývá tříměsíční výpovědní lhůta, pokud nejste vázáni k dlouhodobějšímu závazku. Po odeslání objednávky tedy vyplníte plnou moc a zašlete ji novému dodavateli a ten již vše zařídí za vás.
 

Jak se mohu do Svítíme s hořcem přihlásit?

V evidenci tomíků naleznete od nového roku v menu pole „Energie“. Zde vedoucí oddílů, zástupci a hospodáři zde mohou vkládat žádosti pro fyzické osoby (klasická domácnost, chata, kdy majitelem je osoba) nebo žádosti pro právnické osoby (klubovna v majetku oddílu, kancelář v majetku firmy apod.). V žádosti vyplníte potřebné údaje jako např. jméno, adresu, stávajícího dodavatele, kontaktní údaje a nahrajete naskenované poslední vyúčtování za energie a smlouvu s původním dodavatelem. Společnost TGI podle těchto dokumentů dokáže stanovit, kdy bude možné od dodavatele odejít. Po odeslání žádosti vám přijde plná moc, kterou je nutné ve dvou kopiích zaslat poštou na adresu TGI. Veškeré informace obdržíte také následně emailem. Bude vás rovněž telefonicky kontaktovat pracovník TGI, který s vámi váš přechod dokončí.

Pod záložkou „Energie“ můžeterovněž sledovat, jaké jste podali žádosti a koho jste do systému výhodné energie přihlásili.

Kde sehnat další informace?

Více informací o celém projektu Svítíme s hořcem vám poskytne Ondřej Šejtka na emailu ondra@a-tom.cz. Pokud byste si však o celém systému Skautské energie, který nám službu poskytuje, chtěli přečíst více, doporučujeme následujícící odkazy:

V příloze tohoto článku rovněž naleznete smlouvy mezi Junákem, společností TGI a dodavatelem Energie 2.

 


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu