Letní sraz KST v Piešťanech

lukas.husek
Asociace
Jiří Homolka, člen spolkového náčelnictva, zastoupil tomíky zkraje července na slovenském turistickém srazu. Přinášíme některé jeho postřehy a fotografie a také odkaz na článek, ve kterém hodnotí piešťanský sraz sami slovenští pořadatelé.
 
"Slovenská pohostinnost byla výborná, na slavnostním zahájení v "príhovorech" jsem poděkoval za pozvání a vysvětlil že ATOM KČT ( jak nás uvedl konferenciér ) není spolek zabývající se jadernou fyzikou , nýbrž samostatná suverénní  Asociace TOM ČR . Nejvíce úspěchů sklidily naše náramky,  a to jak dívčí,  tak chlapecká verze. Srazu se zúčastnilo asi 100 tomíků, z toho 32 z ČR . Celkem bylo kolem šesti stovek  účastníků. Tomíky ze SLovenska  zastupoval  Stano Andrassi ( na vozíku z nohou v sádře ) , jemuž a předsedovi KST jsem předal naše upomínkové předměty . 
 
Srazu se zúčastnili také zástupci PTTK a Maďarského turistického svazu . Na turistickém poli se nyní rozjíždí vylepšená verze V2 (spolupráce ČR a SR) - a to verze V4 ( ČR, SR, Polsko a Maďarsko) .  

Vrcholem tomácké části srazu měl být závod dračích lodí - čeští tomíci versus slovenští ( ti na start, ač se chystali, nedorazili ). A tak nejsilnější zážitek byla plavba posádky českých tomíků s bubeníkem Mojmírem.

Piešťany jsou vcelku pěkné lázeňské město, ale Trenčín, kde jsme se zastavovali po cestě, nás zaujal svým upraveným centrem s dominantou Trenčianským hradem a římským nápisem na skále z dob pobytu římské legie . U dominanty Piešťan - muže lámajícího berlu-  mne žena vyfotila. Ona se odmítla s ním fotit, protože to prý není zrovna její typ ( možná typ žádné ženy ) a hlava je prý něco mezi Gottwaldem a Mirkem Dušínem.   
 
Prošli jsme si několik hradů v okolí ( Beckov, Tematín, Čachtice ), kde se poměrně často mimo jiné vzpomíná na  uherského krále Zikmunda Lucemburského a jeho zásluhy o tento kraj,  a samozřejmě i na uherskou šlechtu, které to všechno patřilo .
 
Příští letní slovenský sraz bude v Košicích. Se slovenskými tomíky se určitě potkáme na podzim 2018 v Oščadnici (mezinárodní TZ), pak na letním srazu 2019 v Košicích a pak v r. 2019  na mezinárodním TZ na Vsetíně ."
 
 Jirka Homolka
 

 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu