Co se všechno stihlo na mlýně a ve Sloupu

lukas.husek
Asociace

Pokračovat ve stavbě sušárny, vybílit část stavení, pořezat a uskladnit několik kubíků dřeva, pokročit opět ve stavbě sušárny, obrousit a natřít plot, pak ta sušárna, posekat louky, náhon, vykopat přívod pro elektrický kabel, nu - ještě kus té sušárny, umýt okna, pověsit císařskou a královskou vyhlášku z roku 1914 o rekvírování koní...A NESMÍM ZAPOMENOUT NA SUŠÁRNU. Ta je krásná a když všechno půjde dobře, zjara zavoní křížalami. Oheň bude blahosklonně praskat a kouř se milosrdně poplazí komínem - a třeba taky škvírami stavbičky ven ke ztichlým hvězdám jasně planoucím nad Oparenským mlýnem. Vůně sušených švestek, jablek, ano i hrušek se poline až k milému Pánubohu, i na Hradě to ucítí. A pak teprve bude hotovo.

Mezi brigádníky řádila Róza, ani ne tříletá, rozvážně procházel čerstvý školák Vojta Podroužek. Dva dny tam s námi pobyli Hop s Yourym. Inu, makali na sušárně. Z Youryho a Máry Kuskova se vyklubali příležitostní bravurní bluesmani. O Kudrnáčovi a Malinovi ví každý, že umějí hezky zpívat. Zbyněk Pinďa Svoboda to pak ve mlýně rozsvítil, jmenovitě opravil roky nefunkční osvětlení mlýnice. Po čtyřech dnech se třicetihlavá brigádní parta přesunula do Sloupu. Tady odrásala a znovunatřela plot a vysmejčila důkladně oba domy. Vašek Holý překrásně natřel domeček pro děti, jeho bratr Petr pověsil spolu s opavským Motýlem sviště - a svalnatec Martin Jelen skolil křivě rostoucí strom, který se už už sunul na dům. Brigáda si vařila sama a v kuchyni bylo možné vidět Kačku Klabzubovou, Lucku Vozandychovou, TN, Česílka a Čipmanka a Kudrnáče s jeho lasagnemi... 

Ne vše jsme stihli, někdy bylo ladění a dohadování trochu složité. Snad všichni se ale rádi zaposlouchali do textu brigádní hry.

Kam dál? V těchto dnech se chystá brigáda na Kusalínu, kam vyrazí tomíci z Kadaa. A v říjnu je zapotřebí dosázet stromy v Pořešíně, který o ně v posledních deseti letech téměř kompletně přišel.

Tomáš Novotný

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu