Zážitkový kurz ve Zdobnicích 2012

denisa
Asociace

Tentokrát už dvanáctý ročník našeho kurzu začal tradičně netradičně. Po příjezdu na krásně vytopenou chlupu se shromáždili účastníci v honosně vyzdobené místnosti. Stoly se prohýbaly pod lahůdkami, příjemná hudba, obsluhující andělé. Uprostřed místnosti stůl a něm tlačítko „největšího pokušení“. Stačilo pár okamžiků a Katka nevydržela a tlačítko zmáčkla. Rozezněla se hrozivá siréna a na obrazovce se objevila tvář rozhněvaného pána boha, který všechny vyhnal z Ráje. Rychle si museli vzít pár věcí do váhy 5 kg a následoval přesun za svitu loučí do pár kilometrů vzdálené repliky středověké vesnice v archeoskanzenu Villa Nova v Uhřínově pod Deštnou, kde začal kurz.

Co  jsou to zážitkové kurzy? Před několika lety, jsme se rozhodli navázat na tradiční "Rádcovské kurzy", které jsme  pořádali pro rádce a podrádce v našich turistických oddílech. Hledali jsme novou  akci, která by nebyla založená na výuce nových odborností, ale naopak, která by umožnila účastníkům poznat sama sebe v různých situacích. Chtěli jsme připravit akci pro aktivní vedoucí, kteří toho tolik chystají pro jiné, a tak málo mají možnost jet na akci, kde nemusí nic chytat, o nic se starat, jen se účastnit.  Tak vznikl první zážitkový kurz v roce 2001. Kurz, který byl plný netradičních soutěží, fyzicky i psychicky náročný, proložený spoustou výtvarných a uměleckých aktivit. Kurz připravili a stále chystají bývalí vedoucí ostravských oddílů SIRIUS a KTO.

Dnes už na naše kurzy nejezdí zdaleka jen bývalí či stávající členové našich oddílů, kurzy jsou otevřené pro všechny zájemce. Podmínky účasti jsou jednoduché – mít patnáct let a více, nebát se zkusit nové věci, sáhnout si na dno, užít si zábavu i adrenalin a mít chuť poznat nové lidi. Letos přijelo  31 účastníků z Ostravy, Brna, Prahy, Nivnice, Hradce Králové a z Jíloviště ve věku 15 – 30 let.

Další dny se střídaly soutěže i netradiční hry v rychlém tempu. Nebudu se rozepisovat o všech, jen o několika z nich. Při hře „Metro 2033“ pronikli do složitého labyrintu Moskevského metra a snažili se získat co nejvíce stanic. V „Tanečním maratónu“ mohli zažít  atmosféru  taneční soutěže v době Americké krize, při hře „Genetika“ skládali a přepisovali genetický řetězec,  ve hře „Lopaťáci a inženýři“ tvořili super funkční stroj – dávkovač kuliček. Mezi nejsilnější zážitky patřilo „Cesta na konec světa – dobití Jižního pólu“ naprostá fyzická odrovnávačka, kdy i počasí ukázalo, co můžete zažít při cestě na pól a psychologická hra „Helena Kellerová“, kde si mnozí uvědomili, jak těžký a složitý život mají hluchoněmí a kolik úsilí musí vynaložit, aby mohli žít „normální“ život.

Závěrečný den byl pro frekventanty opravdu náročný. Nechali jsme je vzbudit v pět ráno a  vyrazili na osobní cestu poznání, kde si mohli vybrat, co je pro ně v životě důležité – smích, pokora, obětavost, láska, rodina…...  Jak už to bývá „Cesta poznání „ končila opět v Ráji, kde čekalo „Tlačítko největšího pokušení“.

Atmosféru kurzu nejlépe vystihuje několik básniček, které složila Radka  Slintáková na zážitkáči – většinou bezprostředně po oné hře, takže je to všechno dost poznamenáno únavou :) Nejspíš básnicky nic moc, ale aspoň se zasmějete...

Vyhnáni z ráje

Byli jsem to šťastný lid,

co se mohl veselit.

Ale jedna nedočkavá,

možná taky trochu hravá,

sáhla, na co neměla

a celá skupina pak letěla.

Letěla ven z ráje

jako kousek zkaženého páje.

(Pozn. - páj – psáno pie – jablkový koláč) :)

 

            Cesta do středověku

Každý si svůj pytel vleče,

nikdo tomu neuteče.

Mlha kolem padá

a noc je ještě mladá.

Nikdo neví kam se jde

každý doufá, že už je to zde.

Permon však táhne nás dál,

jako by si s námi hrál...

 

Taneční maratón

Všichni chceme vyhrát balík,

proto hraje tady DJ Králík.

My dokola běháme,

a vyhodit se nedáme!

Proto Králík zrychluje,

ale každý tu dál bojuje!

Nakonec však zbude jeden,

snad nebude už tady leden...

 

Cesta na konec světa – dobití Jižního pólu

Jižní pól je v nedohlednu,

asi z toho brzo zdechnu.

20 kilo táhnu s sebou,

ruce mě už dosti zebou.

Zima, sníh a vánice.

Proč nevede tu silnice?

 

 

 

                                                                                                    Stanislav Prais  - Permon
                                                                                                       Moravskoslezská krajská rada

Fotografie: