Setkání tomíků na Slovensku

denisa
Asociace

Na přátelskou návštěvu slovenských oddílů turistické organizace mládeže jsme se vydali 8. června  počtu 18 členů oddílu TOM Ještěrky Nový Jičín. Naši přátelé nás přivítali  na turistické základně v Krpeľanech, která se nachází na Velké Fatře. Setkání připravila vedoucí z oddílu TOM Zniev, se kterým udržujeme přátelské vztahy. Celkem se zde setkaly čtyři oddíly: TOM Zniev, TOM Krpeľany, TOM Mošovice a náš oddíl TOM Ještěrky. Dostalo se nám přátelského přijetí a pohostinnosti. 

V pátek jsme se vydali do vesnice Stankovany a odtamtud zamířili na horu Šíp, která měří 1170 m. n. m. Počasí bylo velmi příjemné a při pohledu na krásu Šípu se nám tajil dech. Turistiky se zúčastnily také mladší šestileté děti a byly úžasné a neunavitelné. Okolní příroda je velice krásná a rozmanitá, děti měly stále plno otázek a postřehů. Cestou do Žaškovského sedla jsme měli nemilou příhodu s divokým koněm, který protrhl elektrický ohradník a pak nás proháněl po louce a vynucoval si pamlsky. Děti byly docela vystrašené a my také. Dále jsme postupovali národním parkem Šíp a pozorovali překrásné rostliny Orlíček alpský a dokonce i hořce, které má Asociace TOM ve znaku. Výstup na horu Šíp byl náročný ale daleko náročnější byl sestup, který byl velice příkrý a půda se sesouvala.

Krásný byl přechod po houpacím mostě přes řeku Váh.

V sobotu se k nám přidaly ostatní oddíly a nastalo seznamování, soutěže a hry. Děti se spřátelily velice rychle a dospělí si měli také co povykládat. Občas děti nerozuměly slovenským slovům a docela jsme se u toho zasmáli.

Měli jsme i krásnou přednášku o stromech a děti si mohly vyzkoušet své znalosti. Stihli jsme se i podívat na hasičskou soutěž, které byla nedaleko odtud. Celé dny se linula skvělá vůně z pokrmů připravovaných na ohni a opravdu jsme si to tu užívali jako v ráji.

Naši slovenští přátelé jsou velice přátelští a laskaví, prostě krásní lidé jako je krásná jejich příroda. Před odjezdem jsme se domluvili, že podobné setkání připravíme u nás v Novém Jičíně a budeme se snažit, abychom také my byli tak skvělými hostiteli jako tomíci ze Slovenska.

  

Jana Holišová, vedoucí oddílu TOM Ještěrky, Nový Jičín

 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu