Pohádkový hrad a rytíři na Vikštejně

denisa
Asociace

TOM 19123 Šlápoty ve spolupráci s Arcus Vítkov, obcí Radkov a městem Vítkov uspořádali 28.9. Pohádkový hrad na počest patrona české země sv. Václava.

Rytířský turnaj, koncert skupiny Cura Sana, divadelní pohádka, historická katovna, pohádkové písničky Julie Steyerové - takto bohatý program připravila Společnost Arcus Vítkov. Nádherné byly expozice měst, obcí a spolků Hradce nad Moravicí, Krajiny břidlice, Opavského Slezska,Vítkova a Radkova.

Také jarmark stál za to, pivo z Pivovaru Vikštejn teklo proudem, k tomu medovina, burčák z jižní Moravy, štramberské uši, turecký med, gulášek a další pochutiny.

Navštěvníci mohli vidět výstavu středověké keramiky, flašinetáře, paní Přečková představila floristiku, malovalo se na obličej a pila skvělá káva.

O doprovodný program se postaral odbor kultury Vítkov, TOM Šlápoty Vítkov, Klub vojenské historie z Hradce nad Moravicí a rytíři ze souboru Burgmistři. Nezapomnělo se na komentovanou prohlídku hradu, o tu se postaral pan Žiačik. Pan Petr Zahnaš představil svou novou knihu Slezský pitaval.

Co napsat na závěr? Akce byla úžasná, krásné počasí, lidí moře, hrad byl tak plný, že by nepropadl mezi diváky ani špendlík. A návštěvníci? Ti byli ze všech končin kraje - Ostravy, Frýdku-Místku, Krnova, Bruntálu, Opavska, Vítkova a dalších míst. Poděkování patří všem, kteří se na akci podíleli, Arcusu za skvělý kulturní program, obci Radkov za vzornou přípravu a úklid hradu, městu Vítkov a pořadatelům za to, že vše šlapalo jak mělo a sv. Václavovi za nádherné letní počasí. Prostě všem, kteří pomáhali, účinkovali i prodávali. Akce se konala již po deváté a stala se krásnou tradicí. Je potěšitelné, že je návštěvníky označována za „Svatováclavskou pouť“.

Pavel Vaňásek

 

Krásné video z akce můžete shlédnout zde: https://youtu.be/qQLwS4eNIoY

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu