Zástupci České rady dětí a mládeže návštěvou u náměstka ministra Jana Kocourka

Ondra
Asociace


Pracovní skupina Stát (Aleš Sedláček, Josef Výprachtický a Tomáš Novotný) navštívila 21. března náměstka MŠ J. Kocourka.
Během necelé hodiny se věnovali zástupci spolků a pan náměstek problematice financování sdružení, projektu Klíče pro život a připravovanému navazujícímu projektu, dotkli se také otázky obsazení Komory mládeže – poradního orgánu ministra, kterému náměstek MŠ předsedá.
Je potěšitelné, že J. Kocourek i přítomní zástupci ČRDM vyhodnotili spolupráci v Komoře mládeže jako přínosnou. Šéf národní rady předal náměstkovi ministra nominace ČRDM pro další volební období komory – představenstvo České rady dětí a mládeže doporučilo, aby v komoře sdružení zastupovali i nadále Aleš Sedláček, Petr Halada, Josef Výprachtický a Tomáš Novotný.
Jan Kocourek se vyjádřil v tom smyslu, že navržené nominace podporuje.
Zástupci spolků se zajímali o to, zda hrozí, že by uvažované vázání prostředků v resortu školství postihlo i dotační prostředky, které byly již přiděleny a zveřejněny na internetu. Jan Kocourek opáčil, že si takovou situaci dovede jen obtížně představit. Konstatoval nicméně, že daleko tvrdší škrty se dají očekávat v rozpočtovém výhledu pro roky 2013 a 2014. Přítomní došli ke shodě, že bude v tomto kontextu vhodné, aby Česká rada dětí a mládeže apelovala na Svaz měst a obcí s podnětem, aby prostředky ze zdanění hazardu, které města od letošního ledna získávají, byly směřovány také na aktivity dětí a mládeže.
Přítomní zástupci spolků však upozornili na fakt, že tyto peníze nemohou dlouholeté centrální financování v žádném případě nahradit.
Zástupci sdružení také apelovali na pana náměstka, aby maximum prostředků bylo používáno na základní aktivity sdružení dětí a mládeže, na kontinuální podporu spolků, a aby rozvojové programy, evropské projekty atd. byly v době permanentní finanční krize financovány až tehdy, pokud bude výše zmíněné solidně saturováno.
Náměstek ministra dále přislíbil přítomným, že iniciuje schůzku nového ředitele Národního institutu dětí a mládeže p. Baumruka a zástupců České rady dětí a mládeže.
Schůzka proběhla v otevřeném a věcném duchu.

Tomáš Novotný
Pracovní skupina Stát