Ministr školství Josef Dobeš oceňuje práci dobrovolníků ve spolcích věnujících se dětem

Ondra
Asociace

Sdružení pracující s dětmi poskytují rodičům „hlídání“ jejich potomků ve volném čase, a to v prostředí dobré party se zkušeným vedením. Nabízejí naší nejmladší generaci možnost neformálního vzdělávání, získání cenných „měkkých kompetencí“, jako jsou kreativita, týmová spolupráce, či smysl pro zodpovědnost za svěřené úkoly. A pokud po cestě, na niž nastoupili, budou mladí lidé kráčet i coby dobrovolníci v neziskové organizaci, mohou jim takto nabyté kompetence pomoci uplatnit se na trhu práce.

Ministr školství Josef Dobeš: Dobrovolnictví je samo o sobě velkým přínosem i pro dobrovolníky samé. Má nejen značný morální význam, ale pro společnost znamená také velký přínos ekonomický. Na některé aspekty mimoškolní výchovy v prostředí dětských a mládežnických organizací a spolků upozornil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš na tiskové konferenci konané 3. června 2011. Práci těchto spolků oceňuje a míní, že představují alternativu k pasivnímu a konzumnímu způsobu života; mj. podporují zdravý životní styl, sociální inteligenci a představují též výraznou primární protidrogovou prevenci.

„Dobrovolníci dělají něco, co je samotné přesahuje. Tím, že pracují s dětmi ve sportovních, zájmových organizacích, že pracují s dětmi nějakým způsobem hendikepovanými, dává jim určité obohacení. A zároveň je připravuje, dává jim určitý základ pro jejich budoucí uplatnění: pracují týmově, musí prokázat organizační schopnosti, komunikaci, cit pro práci s lidmi – a to se jim nepochybně vrátí při pracovním zařazení,“ míní ministr školství.

Tisková konference se konala v Malém zrcadlovém sále v sídle ministerstva školství. „Podporujeme jak práci s organizovanou mládeží, jejíž vlajkovou lodí – nebo jednou z nich – je Junák, tak také – a to já i ze své praxe vnímám jako velice důležité – podporujeme organizace, které pracují s neorganizovanou mládeží, což bývá často mnohem těžší. Často to bývají křesťanská sdružení, dělají to kluby rodičů pro zdravotně postižené děti a podobně. Vedle toho se snažíme finančně podporovat centra, která informují o všech těchto aktivitách; podporujeme Radu (míněna ČRDM) ve velkém projektu, který všichni znáte, což je Bambiriáda,\ nastínil přístup „svého“ úřadu k dané problematice Josef Dobeš. Dodal, že na samotný projekt Evropského roku dobrovolnictví vyčleňuje MŠMT šest milionů korun; jdou především na prezentaci ERD a posílení povědomí ve společnosti o organizacích, které se tématem dobrovolnictví zabývají.

Na setkání s novináři přičinil Josef Dobeš i poznámku osobního rázu: „Kromě toho, že mám sám poměrně dost dětí, tak jsem roky, aniž to někdo ví, pracoval pro Hestii, což je národní dobrovolnické centrum. Dělal jsem tam sedm, osm let supervizora pro program 5P; byl to můj koníček vedle psychologické profese. A tam jsem vedl mladé lidi, kteří se zavazovali pomáhat nějakým způsobem vyloučeným dětem, hendikepovaným dětem. Takže pracovali s romskými dětmi, s dětmi s výchovnými, školními problémy, s dětmi nějakým způsobem vyloučenými z těch (svých vrstevnických) skupin,“ poznamenal ministr školství.

Ministr školství Josef Dobeš (vpravo) s náměstekm Janem Kocourkem MŠMT může výše zmíněná sdružení podporovat dvěma základními způsoby: přímou podporou finanční a posilováním kapacit jednotlivců i organizací. Pokud jde o prvou možnost, Josef Dobeš se svým loňským podpisem pod \Memorandum o podpoře dětských sdružení\ (předkládané Českou radou dětí a mládeže zástupcům politické reprezentace ještě před sněmovními volbami) zavázal dbát o to, aby prostředky určené pro mládež nebyly kráceny. Zajímavým příkladem možnosti druhé je pak koncept uznávání neformálního vzdělávání v rámci projektu \Klíče pro život\.

Ekonomickou analýzu zaměřenou na dobrovolnickou práci s dětmi a mládeží odprezentoval předseda ČRDM Aleš Sedláček. Mládežnické „neziskovky“ však nejsou jen pasivními příjemci peněz; je třeba vidět i to, co rodina, stát, kraje a obce získávají zpět za prostředky do nich vložené. Tvrdí to alespoň ekonomická analýza vypracovaná Michalem Menšíkem a Michaelou Vaněčkovou z Moravské vysoké školy Olomouc; analýzu představil předseda ČRDM Aleš Sedláček. Na základě výsledků průzkumu v rámci organizací ČRDM za léta 2004 – 2009 dospěli její autoři k zajímavým závěrům: Každý z dvaceti tisíc vedoucích působících jen v rámci ČRDM věnuje dětem a mládeži ročně přes čtyřicet dnů dobrovolné práce. Tím se vzdá srovnatelné mzdy blížící se padesáti tisícům korun. Za všechna členská sdružení ČRDM je to 900 milionů. To je částka, kterou by jinak museli zaplatit rodiče nebo stát. Jeden člen sdružení, včetně dospělých, tím získává prospěch ve výši 4400 Kč ročně. Srovnáme-li takto vytvořený prospěch s celkovou dotací ve výši jeden tisíc na člena a rok dostáváme se k „zisku“ přes tři tisíce a k odpovídající nákladové rentabilitě přesahující 300%.

Setkání s novináři na téma dobrovolnictví se zúčastnili představitelé MŠMT a České rady dětí a mládeže. Faktická úspora na straně rodin není však ohraničena jen těmito mzdovými náklady. Kdo totiž zapíše dítě do jakéhokoliv kroužku, musí tam zaplatit celou tržní cenu, včetně DPH a zisku. Může to být 50 korun za hodinu u předškolního cvičení, ale klidně též až 600 Kč třeba u tenisu. V oddíle naopak děti neplatí téměř nic. A stráví-li tam dítě 200 hodin ročně, uspoří tak rodiče až 20 000 Kč při velmi skrovné srovnatelné ceně 100 Kč/hod.

A což teprve vyčíslit další užitky, které vesměs mají též svou finanční stránku: prevenci dětské kriminality, protidrogovou prevenci, rozvoj sociálních dovedností...?
Na letošek je opět naplánován dvanáctimístný rozpočtový schodek. Je tedy namístě stýskat si, že podpora ze státního rozpočtu pro tuto oblast dlouhodobě reálně klesá, konkrétně za posledních sedm let o čtvrtinu? Zachrání tento trend značně kolísavé krajské a obecní rozpočty? Jistě nikdo nechce jen chodit s nataženou dlaní do prázdnící se státní kasy, ale aktivně se hledají i jiné možnosti – proč by třeba odvody z loterijních společností nemohly být též věnovány na veřejně prospěšný účel zvaný práce s dětmi a mládeží?

Převzato ze serveru adam.cz. Odkaz na článek: http://www.adam.cz/clanek-2011060005-clanek-ministr-skolstvi-josef-dobes-ocenuje-praci-dobrovolniku-ve-spolcich-venujicich-se-detem.html

foto Jiří Majer

1307957588|Chcete získat až 20 tisíc pro svůj oddíl? Zapojte se do projektů ČRDM a Junáka - Finanční gramotnost|

V rámci projektu Finanční gramotnost, který pořádá Česká rada dětí a mládeže společně s Junákem se mimopražským tomíkům naskýtají 2 příležitosti, jak získat tisícové částky pro svůj oddíl. První projekt nabízí až 20 tisíc Kč na nákup materiálu v případě, že si oddíly finální věc vyrobí svépomocí. V druhém projektu je pak možné získat až 10 tisíc Kč na projekt, jehož výdělek poputuje na libovolnou charitu. Poskytnuté finanční prostředky budou použity na úhradu nákladů realizovaného projektu. Obě možnosti nabízejí tomíkům velkou příležitost ke splnění oddílových snů…

Odpovědný přístup k majetku

Projekt „Odpovědný přístup k majetku“ nabízí až 20 tisíc Kč oddílům, které si majetek vyrobí vlastní prací. Z projektu je možné zafinancovat nákup materiálu, ze kterého si pak finální výrobek vyrobíte svépomocí, místo nákupu již hotové věci.

 Příkladem může být malování, nebo menší oprava/rekonstrukce klubovny (barvu zaplatí projekt, vy vlastními silami vymalujete), výroba nábytku do klubovny, zvelebení okolí (hřiště apod.), šití tee-pee, výroba podsad, výroba nebo oprava lodí (zejména pramic), šití plachet, stavba nové táborové kuchyně (která bude trvalou stavbou nebo alespoň na několik let), vybudování studánky.

 Kritéria výběru:

Při výběru budou upřednostněny projekty, u nichž žádající oddíl prokáže maximální zapojení dětí a zároveň úsporu oproti koupi hotových výrobků vyjádřenou procentním poměrem (např. nové tee-pee 5 m stojí zhruba 8000 Kč, vlastní výrobou jej dokážeme pořídit za 3500 Kč, úspora je tedy 4500 Kč neboli zhruba 56 %). Čísla berte pouze jako ilustrační údaje. Zapojení dětí je důležité nejen ve fázi výroby, ale již při vyplňování projektové žádosti, budeme požadovat realizaci aktivitek souvisejících s finanční gramotností. Posuzovat se bude i přiměřenost finančních požadavků. Celkově bude rozděleno 200 000 Kč. Projekty budou ohodnoceny, seřazeny a podpořeny budou všechny do vyčerpání rozdělované částky.

 Jak a kde se přihlásit?

Uzávěrka přihlášek je 15. 9. 2011. Výběr proběhne do 30.9, všichni žadatelé budou informováni, zda uspěli nebo ne. Pokud si nejste jistí, ale tato možnost vás zaujala, oznamte nám prosím svůj záměr zde  (uvádíte pouze kontakt na sebe, abyste mohli být informování o novinkách, zatím se k ničemu nezavazujete). Vlastní přihlášení provedete jednoduše, pomocí přihlašovacího formuláře, který naleznete zde.

Bližší informace o projektu naleznete na http://www.rozumimefinancim.cz/majetek/, v případě jakýchkoliv dotazů neváhejte kontaktovat Ondru Šejtku na emailu ondrej.sejtka@crdm.cz

 Najdi investora!

V projektu „Najdi investora“ je možnost získat až 10 tisíc Kč na úhradu nákladů projektu, který si oddíly sami vymyslí. Projekt nabízí poskytnutí prostředků na „investici“, kterou si budete moc vyzkoušet realizovat a pokusit se poskytnuté prostředky zhodnotit. Co budete dělat je zcela na vaší fantazii a možnostech. Nabízíme uhrazení nákladů například na materiál, nájmy nebo cokoli jiného, co budete potřebovat. Můžete uspořádat kulturní vystoupení, vydat tiskoviny, poskytovat služby, nabízet výrobky, vše závisí jen na vaší fantazii, chuti a možnostech. Peníze, které na podpořeném projektu vyděláte, se použijí na Vámi zvolenou charitu.

 Minimální poskytnutá částka je 1000 Kč, maximální 10 000 Kč. Protože se jedná o Unijní projekt směřovaný na hospodářsky slabší regiony, jsou z účasti vyloučeny všechny pražské oddíly. Záměry je možné předem konzultovat. Na aktivitě by se mělo podílet alespoň 5 mladých lidí, aby se jednalo o činnost oddílu, nikoli jednotlivců.

 Kritéria výběru:

Hlavním kritériem výběru bude váš podnikatelský záměr – jeho šance na úspěch. Kromě toho nás bude ještě zajímat váš odhad, jak dokážete zhodnotit každou investovanou korunu, snažte se tedy vymyslet něco co nejvýnosnějšího. Jak se pozná, kdo je nejlepší? Jednoduše: zvítězí projekt, který dosáhne nejvyššího zisku po odečtení nákladů (poskytnutých prostředků na realizaci investice).

 Jak a kde se přihlásit?

Přihlášky je možné vyplňovat online do 15.9.2011 prostřednictvím webového formuláře, který naleznete zde, nebo na email helena.krenko­va@junak.cz. Kromě samotné realizace projektu po vás budeme chtít závěrečnou zprávu se zhodnocením, co vám projekt přinesl za zkušenosti a fotodokumentaci se souhlasem k uveřejnění.

 Nejlepší projekty budou odměněny!!!

1. místo: dataprojektor, 2. a 3. místo: poukázky do prodejny outdoorového vybavení JUN v hodnotách 5000 Kč a 3000 Kč.

 Bližší informace o projektu naleznete na http://www.rozumimefinancim.cz/investor, v případě jakýchkoliv dotazů neváhejte kontaktovat Ondru Šejtku na emailu ondrej.sejtka@crdm.cz

 

1307602849|Nová plastová kánoe Vydra|

V příloze můžete shlédnout fotky letošní novinky, nové plastové kánoe Vydra. Bližší podrobnosti o této lodi i o jiných v případě zájmu najdete zde.  Brzy tam také bude další novinka, 4-6ti místná plastová kánoe Vydra, která by mohla právě naše oddíly mládeže zajímat.

Firma Noe nabízí několik slev na svůj sortiment:

Firma Noe vyrábí plastové kánoe už 10 let a pyšní se tím, že jejich Vydra je nejlevnější plastová deblovka na světě.

Sleva č.1) K tomu desetiletému výročí nabízí firma Noe všem zákazníkům slevu 10% na všechny kánoe, které vyrábí. Akce platí od 15.6.2011 do 15.8.2011 a je omezena počtem 100 ks takto prodaných kánoí.

Sleva č.2) Každou šestou loď dává firma Noe zákazníkům zdarma. To je sleva asi 16,6 %.

Sleva č.3) Speciálně pro oddíly TOM nabízí firma další slevu 10%.

Sleva č.4) V rámci propagace nových vylepšených kánoí Vydra nabízí firma Noe tyto Vydry za cenu starých Vyder, to znamená slevu 1409 Kč na tyto kánoe.

Sleva č.5) U kánoí Lochneska byla prodloužena zaváděcí sleva 5000 Kč/ks.

(Slevy jsou zobrazeny v přiložené tabulce)

1307354310|Matěj Chour a ministr Dobeš - a také záběry z pražské bambiriády v ČT|

Vážení kolegové, najděte si chvíli na zajímavou reportáž. Je z Bambiriády, pár dní stará, možná jste ji viděli.

Vystupuje v ní člen TOM  Veverk Brandýs Matěj Chour, několikrát je tam záběr na naše atrakce na pražské Bambiriádě. A nakonec ministrova slova o podpoře také nejsou marná...

(ton)

Pro shlédnutí reportáže klikněte ZDE.

1307353417|Pohádkový les v Roztokách|

První červnovou sobotu (2.6.2011) se v Roztokách konal Pohádkový les. Více jak půl tisíce navštěvníků procházelo trasu s mnoha úkoly a pohádkovými postavičkami.

1306999114|Fotografická soutěž|
Fotíte rádi? 
 
Vážení kolegové,
 
NIDM MŠMT  vyhlašuje fotografickou soutěž „Život kolem nás“.
Ve čtyřech kategoriích se soutěžícím nabízí dvanáct zajímavých témat, např. Musíme si pomáhat, Patří mezi nás, Zvířátka a lidé, Jsou jiní, než ostatní a další.
Pro autory vítězných prací jsou připraveny věcné ceny, které budou předány při slavnostním vyhlášení vítězů fotografické soutěže.
Soutěž je důležitá pro rozvoj talentů a je ukázkou pedagogické práce s dětmi  v našich zařízeních pro práci s mládeží ve volném čase.
Je dobrou propagací činnosti organizací pracujících s mládeží ve volném čase, propagací činnosti zájmových kroužků a  především smysluplného trávení volného času.
Dále se jedná také o  rozvoj  mladých  talentů a jejich přípravu na další profesní život.
Je součástí    mezinárodní fotografické soutěže. V případě, že se zapojíte do mezinárodní soutěže , prosím zaslat kopie fotografií – viz propozice.
 
Veškeré informace najdete v příloze. Dále na www.nidm.cz.
1306904594|17. ročník Železného tomíka je za námi|

17. ročník triatlonu Železný Tomík proběhl 13. - 15. května v Litoměřicích za účasti téměř stovky závodníků z Čech a Moravy. Nejvíce vítězství vybojoval TOM Vlaštovka z Hořovic.

za pořadatele Jindřich Černý, TOM Delfín Litoměřice

1306480144|Na táborovkách stále volno!|

Jakkoliv se začaly táborové školy zvolna plnit, pořád to není ono. Nabízíme hned dvě, obě od 20. do 27. srpna. Dopřejte svým svěřencům ve věku 16-19 let zajímavý týden, oslovte ty, kdo mají chuť se naučit nové hry, poznat zajímavé lidi, instruktory, kamarády, zažít nevšední situace...Týden je vpravdě zážitkový, sem tam i adrenalinový, je určen pro perspektivní instruktory a vedoucí, bez kterých se žádný oddíl neobejde. Chcete-li zajistit budoucnost svému oddílu, neváhejte a vyšlete na táborovou školu svého zástupce. Nebude litovat. Podívejte se prosím na webové stránky letních škol http://lts.a-tom.cz , kde zjistíte, že jde o dobrou partu, dobrou zábavu, šanci, jak vdechnout oddílovému mládí nový impuls.

Polana či Sloup, konec prázdnin. Zdeněk Šmída a Ivo Skoček čekají na přihlášky.

1306479869|Pražská Bambiriáda 2011|

V pražských Dejvicích byl dnes, 26.května, zahájen již třináctý ročník Bambiriády, přehlídky sdružení, která pracují s dětmi a mládeží. U stánku tomíků s čísle 2, kterému \\\šéfoval\\\ pražský krajánek Petr Teringl, bylo veselo. Návštěvníci si mohli vyzkoušet jízdu v kole, které otáčí lidmi či prověřit svou trpělivost a zručnost u deskových her. Počasí bylo jako na objednávku, doufáme, že vydrží až do neděle, kdy Bambiriáda končí. Bambirádu můžete navštívit v 17 českých a moravských městech po celé republice.

Více na www.bambiriada.cz

(za, foto Jiří Majer)

1306309312|Tomík tomíkovi|

Katalog levného ubytování po šesté
Šesté vydání útlého spisku Tomík tomíkovi přináší několik novinek. Tomíci nabízejí nově od léta 2011 zrekonstruovaný Opárenský mlýn, honosně zvaný Středisko enviromentální a kulturní výchovy. Víc si o něm laskavý zájemce přečte na www.a-tom. cz - a pak jistě neodolá a vyrazí směrem k Lovosicím...

Neméně lákavý je srub Psí zub, bezmála 80 roků stará chata pod Medníkem u Sázavy. Nepatří nám, ale Sokolu Malá Strana, který nám ji pronajal. Bez vody a elektřiny je to bezvadná romantika, stačí jen vyzkoušet!

Katalog nabízí i desítky dalších možností levného ubytování: kluboven, základen, domků či domečků, ať už ve správě či držbě tomíků nebo Ligy lesní moudrosti. Oddílům i dalším návštěvníkům našich objektů přeji při návštěvě našich základen dobré počasí, pěkné zážitky a šikovnou ruku při úklidu!

Tomáš Novotný
předseda Asociace TOM

Publikaci naleznete v přiloženém souboru a v sekci ke stažení

1306160624|Tomíci finišují s opravou mlýna|

21. květen - podvečer - do otevření mlýna zbývají necelé tři týdny. Klube se hezky, uznejte!

Vlahý podvečer, na dvoře silná motorka stavbyvedoucího, ve světnici schne zbrusu nová pec, drobně pomrzlý ořech, základy nového oplocení - ale hlavně - malebné mlýnské budovy září v někdejší kráse.

11. června odevzdáme mlýn sami sobě, donátorské Evropské unii, otevřeme ho veřejnosti a začneme připravovat programy, které jsme na začátku projektu slíbili.

(ton)

1305892194|Rekonstrukce základny v Mrákotíně|

V Mrákotíně začala tolik potřebná rekonstrukce základny. Dřevěná stavba s obří kapacitou cca 50 osob by měla během léta a podzimu projít generální opravou - se střechou se už začalo. Prázdninové pobyty to neohrozí, ale od září bude základna uzavřena.

Pokud se nám podaří získat ještě druhou várku peněz (první, zhruba 1 800 000 Kč, poskytlo letos v dotačním řízení ministerstvo školství, za což mu budiž obrovský díky), představíme za rok a kousek oddílům rekonstruovanou základnu v malebném prostředí poblíž překrásné Telče...

(ton)

1305815027|Přípravná květnová cesta do rumunského Banátu|

Ve dnech 6.-10.5.2011 vyrazili zástupci Asociace turistických oddílů mládeže, Ligy lesní moudrosti a Klubu českých turistů na čtyřdenní cestu do rumunského Banátu. Cílem byla předpříprava již 4.ročníku letního tábora pro místní děti u vodních mlýnků pod vesnicí Gernik a hlavně návštěva krajanských vesnic spojená s promítáním fotek a videa z loňského tábora a nábor dětí na letošní rok.

Na cestu jsme vyráželi s mírnou obavou, protože počet dětí na táboře rok od roku klesal, což souviselo také s odchodem mnohých mladých rodin za prací do Čech, a tak hrozilo, že by se desetidenní táboření muselo zrušit.
Avšak čekala nás jen samá hezká překvapení. Ve vesnicích jsme byli ubytování v rodinách dětí, které s námi minulý rok strávily čtrnáct dní plné programu na louce U Petra, u vodních mlýnků. Jejich rodiny nás vřele přijaly a pohostily. Velmi příjemná spolupráce byla i s učiteli, kteří zajistili hladký průběh setkání s dětmi a několika rodiči. Jmenovitě bych ráda poděkovala paní učitelce Budigové, Lejskeové a panu učiteli Mlezivovi.

Většina dětí, které známe z minulých let se na tábor přihlásila a přibrala s sebou i své další kamarády. Velkou radost jsme zažili ve vesnici Bígr, kde se loni po chvílích rozhodování přihlásili jen dva kluci. Letos by rádo jelo sedm z osmi bígerských dětí a většina rodičů, i těch, kteří byli loni zásadně proti, souhlasí. Za to vděčíme také panu Petru Knappovi, který ve vesnici o táboře hezky mluvil a připravil nám velmi dobrou půdu.

Byly to krásné čtyři dny, s nadějí, že děti budou mít o tábory i v budoucnosti zájem a s nadějí, že se možná najdou noví vedoucí z řad woodcrafterů, kteří by tábor pořádali v příštím roce.

Tereza Chmelová, LLM

 

1305709862|Hra EXIT |

HRA. spolupráce. strategie. vzrušení.
KONTAKT. atmosféra. recese. kondice.
TÝM. komunikace. nápady. intuice.
SÍLA. Kloni. Impérium. Jedi. Yoda . Darth Vader

27.5. 2011 16:00 - 24:00

Zachráníte galaxii? Jak těžké je naklonovat klony? Máte dost midichlorianů? Jak se léčí astma? Jakou barvu má váš světelný meč? Provází vás síla? Kdo je váš otec? Jak dobře snášíte hibernaci? Umíte více jazyků než 3CPO? Co je potřeba k sestavení droida? Co si to zas R2D2 brouká? Dokážete zničit Hvězdu smrti? A kde Yoda skrývá se?

Exit je týmová městská hra s využitím Internetu. Hra prověří zejména vaše schopnosti dobré týmové spolupráce a komunikace. A kromě toho samozřejmě též schopnost orientace po Brně, bystrost myšlení, rychlost nohou, fair-play ...Exit - 8 hodin vašeho života, které sice utečou zatraceně rychle, ale na které budete dlouho vzpomínat.

Registrace probíhá do 25.5. 2011 na stránkách http://exit.gdi.cz

1305709007|Hlášení o konání letního tábora 2011|

Vážení kolegové,
v příloze naleznete formulář k nahlášení vašeho letního tábora. Vyplněné přihlášky pošlete prosím nejpozději do 5.6.2011 na ústředí (stačí i e-mailovou poštou na alpa@a-tom.cz). Seznam dotovaných táborů budeme posílat na MŠMT, dodržte tedy prosím termín odeslání. A ještě dvě připomínky - pro letošní rok platí pro znevýhodněné děti stejná výše dotace jako pro ostatní děti a dotaci nemůžeme poslat těm oddílům, které ještě neodevzdaly \zápis o fyzické inventuře\.

Alice Pařízková

1305707814|Formuláře na vyúčtování akcí v prvním pololetí 2011|

Vážení kolegové,
v sekci \ke stažení\ najdete formuláře na vyúčtování akcí, které jste pořádali nebo budete pořádat v prvním pololetí. Pro letošní rok můžete požádat o dotaci na jednu až dvě akce v rámci volnočasových aktivit (Zelené víkendy, Pohádkové lesy a Regionální akce). Výchovné akce jsou ve stejném rozsahu jako v minulých letech. Dotace za volnočasové akce budeme posílat pravděpodobně až po odeslání dotací za letní tábory, předpokládáme tedy v měsíci říjnu, výchovné akce vyplatíme co nejdříve. Podmínkou vyplacení dotace je odevzdání \ Fyzické inventury materiálu \, která měla termín odevzdání 30.4.2011. Pokud nemáte inventuru ještě odevzdanou, učiňte tak prosím neodkladně. Formulář na inventuru najdete na našich webových stránkách v sekci \ke stažení\ - vloženo v polovině února nebo můžete požádat o formulář na e-mailu alpa@a-tom.cz . Formuláře jsme také v únoru poslali všem oddílům e-mailem. Děkujeme za pochopení.

ALice PAřízková

1305707274|Asociace TOM na Facebooku|

Jdeme s dobou, jsme na Facebooku! Novinky, co se objeví na našem webu se automaticky přidají i tam.

Podívejte se na www.facebook.com/AsociaceTOM

 

1304927516|Odemykání řeky Úpy a Metuje a EURORANDO 2011|

Hronovští Lotři společně s Vodáckým klubem Hronov pořádali o velikonoční sobotě a neděli tradiční odemykání řek Úpy a Metuje. Letošní rok byl tento jarni sjezd spojen se slavnostním odběrem vod v rámci akce Eurorando 2011. Odebírán vody a následného sjezdu řeky Úpy se zůčastnila stovka vodáků, které po pěší a cyklistické trase Ratibořickým údolim doprovázeli další desítky turistů. Nedělní sjezd řeky Metuje a odběr vzorku vody pro Eurorando 2011 proběhl v komorním oddílovém duchu. Ostatní účastníci zvolili z důvodu nízkého vodního stavu v Metuji, pěší trasu Pekelským údolim této řeky.

Tomáš Buriánek
Lotři – TOM 38022
Hronov

1304672786|Přehled všech variabilních symbolů pro platby za pobyty v asociačních základnách|

V připoženém souboru a níže naleznete přehled všech variabilních symbolů pro platby za pobyty v asociačních základnách.