Letní sraz TOM v Praze v Toulcově dvoře

Ondra
Asociace

Dvacátý devátý sraz tomíků se uskuteční ve dnech 7. – 14. srpna 2010 v Praze v Toulcově dvoře. Toulcův dvůr je bývalá hospodářská usedlost v Hostivaři, přímo nad meandrujícím potokem Botič, dnes využívaná jako středisko ekologické výchovy. Díky poloze mezi sídlištěm a přírodním parkem budeme mít blízko jak do civilizace, tak do přírody.

V Toulcově dvoře bude centrum srazu. Ubytování je možné ve třech cenových i kvalitativních úrovních. Nejvýše je ubytovna, třílůžkové a jeden sedmilůžkový pokoj s komfortem, kteří my turisté nazýváme spaním v peří. Spaním pod střechou se dá nazvat ubytování v klubovnách. K dispozici budou dvě velké a dvě malé klubovny, ve velkých se vyspí 16 – 20 tomíků, kteří si dovezou vlastní spacáky a karimatky, malé klubovny jsou zhruba poloviční. Turisté, kteří dávají přednost stanování, budou mít k dispozici koňský výběh. Koně v Toulcově dvoře v létě nejsou, ti jsou na letním bytě v Českém ráji, takže jen pozor při stavění stanů, aby po koních nezbyl pozdrav na podlážce. Hned u stanů budou k dispozici tee-pee zvaná toi-toi, ale umývárny budou až v budově Toulcova dvora.

Cena ubytování a stravování se tak odvíjí od typu:

- 170 Kč/osobanoc na ubytovně

- předběžně 90 Kč za místo v klubovně

- zřejmě 40 Kč za spaní na louce ve stanu

Ovšem ceny se mohou snížit v případě, že dopadne dobře grantové řízení (výsledek bude znám v druhé půli března).

Večeře stojí 85 Kč a v nabídce je snídaně v orientační ceně 40 - 50 Kč.

V Toulcově dvoře jsou také bývalé stáje, které budeme mít k dispozici na večerní kulturní a společenský program. Na každý večer bychom chtěli mít připraveno promítání zážitků z cest nebo hudební vystoupení. Naproti stájím je jídelna, kde budou pro tomíky snídaně a večeře, oběd si zajišťuje každý oddíl vlastními silami, supermarket je hned naproti vchodu do areálu.

Turistický program srazu v Praze bude trošku odlišný od programu srazů v místech s nedotčenou přírodou. Pochopitelně bude více kulturně poznávací činnosti, ale ani v Praze není příroda popelkou. Připravíme nabídku tras po přírodních zajímavostech Pražské kotliny, ostatně jednu, Meandry Botiče, budeme mít od základny, co by kamenem dohodil. Každý by se měl podívat například do Prokopského údolí nebo do Šárky, aby poznal, že Praha nejsou jen Hradčany, Malá Strana a Nové město, obklopené panelákovými sídlišti. Jeden den strávíme také společně na koupališti Šeberák, kde pro nás nájemce koupaliště, firma S.O.S. dekorace, připraví (a zasponzoruje) den plný her a soutěží. Nezapomeňte si tedy plavky!

Pro dotazy a předběžné přihlášky je zřízena nová e-mailové adresa sraz.tom@seznam.cz, kam můžete psát své dotazy.

Petr Teringl