Článek v Reflexu aneb Nás se to týká...

Ondra
Asociace

Milí kolegové vedoucí,

opět se potvrdilo, že média, v tomto případě Reflex, zajímáme většinou jen tehdy, když se stane průšvih, když někdo z našich lidí šlápne vedle, když se stane úraz. To, co Doležal v článku popisuje, je zavrženíhodné. Jiná věc je, že článek, ač se vydává za objektivní a říká, že nechce zatím konkrétní sdružení jmenovat, je doprovozen obrázkem skauta - a tím predikuje vinu člena konkrétního spolku, protože čtenář si spojí ilustraci s textem zcela jistojistě.

Jsem přesvědčen, že popisované sdružení nejsou tomíci, jsem si tím jist.
Odpověď Aleše Sedláčka považuji za solidní a výstižnou.

Apeluji nicméně na vás, abyste si článek přečetli. K zamyšlení určitě je, třeba i proto, že řada našich oddílů má rituály, které k oddílové tradici patří, které vám mohou připadati vhodné a zaběhnuté, ale pozorovateli zvenčí mohou připadati děsivé a nemravné. Připomenu situaci,kdy cca před pěti lety projížděl německý aktivista jakéhosi hnutí na ochranu dětí naše webové stránky a dopisem s hlavičkou upozornil ústředí na některé nevhodné fotografie (právě z oddílových riruálů, tuším křtění vodáků-nováčků..) z jednoho oddílového webu . Museli jsme uznat, že člověka neznalého kontextu ty fotky mohly opravdu pobouřit a požádali jsme příslušný oddíl, aby se napříště vyvaroval obdobných aktivit.
Nechci vám nikterak kazit sváteční pohodu. Chci jen upozornit, že pracujeme s velmi, velmi křehkým zbožím a vyzvat vás k jisté ostražitosti a uměřenosti v tomto smyslu.

Díky za pochopení.
Tomáš Novotný