Publikace Město dětem

Ondra
Asociace

Ahoj tomíci,

v České radě dětí a mládeže mám v současné době na starosti přípravu publikace „Město dětem“ aneb „Jak kraje, města a obce podporují či mohou podporovat sdružení dětí a mládeže“. Tato kniha by se měla stát pomocníkem či motivací měst a obcí k podpoře občanských sdružení pracujících s dětmi a mládeží, takže i našich oddílů. Jak jistě všichni víme, podpora kraje, města či obce je pro činnost našich oddílů velmi důležitá, lze dokonce říci, že téměř nezbytná. V knize proto chceme ukázat konkrétní příklady měst a obcí, kde tato podpora dobře funguje. Kniha bude určena především starostům a odpovědným pracovníkům měst a obcí (aby pochopili, co potřebujeme), dále pak členům občanských sdružení (aby zjistili, co mohou udělat). Abychom mohli v publikaci uvést zajímavé příklady z praxe, kde taková podpora funguje, potřeboval bych od Vás drobnou pomoc. Není to rozhodně povinné, pokud ale budete mít chvilku času, moc mi tím pomůžete. Hledáme města, která nějakým zajímavým a kvalitním způsobem podporují dlouhodobé aktivity a činnost sdružení dětí a mládeže. Konkrétně nás zajímají města, která:

- hledají pro financování jiné zdroje než standardní rozpočty (např. výnosy z herních automatů, nadační fond apod.)

- do tvorby grantových či dotačních pravidel zapojují či zapojily sdružení, popřípadě jiné subjekty či osoby spojené s výchovou dětí

- poskytují podporu na více než jeden rok

- mají transparentní, jednoduchý a srozumitelně popsaný grantový či dotační program, který je pro sdružení vyhovující

- cíleně podporují i ad hoc věci, např. opravy kluboven či základen

Pokud byste měli dobrý tip na Vaše město, či město z okolí, o kterém víte, že zde funguje některá z výše uvedených činností, budu vděčný za jakoukoliv informaci. Případné náměty mi prosím zašlete na adresu sejtka@crdm.cz do pátku 23. 10. 2009, velmi mi tím pomůžete s přípravou publikace.

Dále bych Vás rád požádal o vyplnění krátkého dotazníku, který také použijeme při výrobě této publikace. Termín pro vyplnění dotazníku je také pátek 23.10.2009. Jedná se pouze o 10 otázek, dotazník Vám nezabere déle jak 5 minut. Dotazník naleznete na adrese: http://www.adam.cz/mesto-detem. Někteří z Vás si teď možná říkáte, že je to další hrozný dotazník z ČRDM a že na to nebudete mít opět žaludek. Rád bych Vás ale chtěl ujistit, že toto je něco úplně jiného. Vyplněním mi moc pomůžete a nejen mě, ale pomůžete především dobré věci.

Za jakýkoliv námět, či vyplnění dotazníku Vám moc děkuji

S přátelským pozdravem

Ondra Šejtka