Ohlédnutí za Bambiriádou aneb První dáma u tomíků

Ondra
Asociace

Zahájení letošní Bambiriády na Střeleckém ostrově v Praze mělo zvláštní charakter, daný přítomností delegace Evroské unie. Dlouhý úvodní projev ministryně školství nám umožnil procvičit si angličtinu a přehlídka aktivit sdružení delegáty byla spíše vzájemným okoukáváním. Dámy a pánové v kostýmech a sakách nebyli připraveni se přiblížit k našim hrám, natož si je vyzkoušet. Jen paní ministryně v doprovodu předsedy ČRDM si přišla k expozici popovídat.
Odpolední návštěva byla ještě zvláštnější, přišla totiž paní Livie Klausová, která měla nad Bambiriádou záštitu. Kolem ní bylo mnoho fotografů, kteří se ale zajímali jen o první dámu, stánky pro ně byly jen kulisy.
Jinak byla letošní Bambiriáda obvyklou téměř rutinou. Zase jsme měli krásné hry z dílny Ivo Skočka a Jirky Choura, zase jsme obtížně hlídali část návštěvníků, pro které je hraní synonymem k ničení a zase jsme připravili báječné zážitky té většině, která se přišla bavit a hrát si. Do her se zapojovali i rodiče. Často se stávalo, že rodič káral své dítko, jak to, že nedokáže jít po čáře s periskopovými brýlemi do té doby, než si to sám vyzkoušel. Obdobné to bylo se střelnicemi, medvědí i veverčí.
Spousta návštěvníků ovšem vyšlapala prostor mezi naším stánkem, expozicí policie a Kazimírky natolik, že odpoledne byl prach už téměř nesnesitelný. Naštěstí vedle byli i hasiči, takže večer, po odchodu návštěvníků, náměstíčko pokropili. Pátek jsme tedy prožili v příjemnějším prostředí, jen boty všech měly jednotnou šedohnědou barvu. V sobotu a neděli nás počasí několikrát vyšplouchlo, chudák medvěd byl ostřelován zablácenými míčky a my jsme museli schovávat atrakce a někdy i sebe. V době deštů bylo nejvíce v permanenci obří kolo, které tentokrát točilo lidmi u vchodu na Bambiriádu pod mostem.
Letošní Bambiriádu organizovali členové oddílů Viking, Arachné a Táborníci, při navážení, nošení, balení a odvážení pomohli další přátelé a kamarádi, všem za to patří dík.

Petr Teringl