Report z Uzlařské regaty

Ondra
Asociace

Jubilejní pětadvacátý ročník (k jehož příležitosti Krajská rada Asociace TOM Moravskoslezského kraje vydala pěkný sborník) přilákal na tradiční místo (DDM – SVČ Ostrčilova) v centru Ostravy na čtyři stovky účastníků, přičemž přesně 291 si jich trouflo zapojit se do hlavní soutěže ve vázání šesti základních uzlů. Další desítky se zapojily do organizace nebo rozhodování soutěží. Nejdříve se vázalo dvoukolově v deseti kategoriích a vždy nejlepších osm si změřilo síly ve finále. Závěrečné superfinále tentokráte ovládly dívky z TOM Práčata z Orlové, hlavní cenu – putovní „Regatu“ – získala na další rok časem 16,2 s Lucie Loučímová před druhou Lenkou Hrdinovou (17,5 s) a třetí Pavlínou „Vilíkem“ Macháčkovou (18,5 s) z TOM Bobři Ostrava. Nejlepšího času dne dosáhl Tomáš Kožušník z kmene Wabash (15,3 s). Pozoruhodnou raritou byl taky vynikající výsledek Mořské vlčice Máji z TOM Bobři Ostrava, která i těsně před porodem dokázala zavázat čas 18,8 s a probojovat se do finále !
Potěšující zprávou je, že počet účastníků se oproti dvěma předchozím letům zvýšil a atmosféra byla příjemná a přátelská. V jednotlivých kategoriích se prosadili tomíci i z nových oddílů, což pro ně bude určitě povzbuzením do další činnosti. Taky zapojení velkých ostravských oddílů TOM a firem (kde pracují mnozí vedoucí) při pořadatelství, sponzorství a vůbec zajištění celé soutěže je již po dlouhá léta příkladné. Méně potěšující zprávou ale je, že z celkového počtu 31 zúčastněných oddílů naprosto dominovaly oddíly TOM a z jiných organizací dorazilo pouze 13 lidiček ze čtyř oddílu Junáka a pár účastníků ze spřátelených oddílů LLM a AVZO (po jednom oddíle). Není to tak dávno, co se na ostravských akcích míchaly bezproblémově oddíly z různých organizací ve stovkách … Ale dneska už si bohužel organizace více „hrabou na svém písečku“ a plamenné řeči a dobré vztahy vrcholných představitelů organizací o spolupráci na sněmech se mnohdy (bohužel) nedostanou na regionální úroveň.
Na co se můžeme těšit za rok 24.1.2008 ? Třeba na úplně nový měřící a startovací systém, který nahradí již dosluhující ! A taky doufejme v další neutuchající šílenství ve vázání šesti základních uzlů nejenom u tomíků. V příloze naleznete fotoreport a seznam účastníků spolu s výsledky.

Rosťa Kašovský – TOM ČMOUDÍK Ostrava