Školení hlavních vedoucích táborů Dobrá Voda

Frodo
Vzdělávání – proběhlo

V pátek večer jsme se sešli v zaříznutém údolíčku nedaleko Třebíče na základně Dobrá Voda, abychom zjistili, co všechno je potřeba na to, aby se někdo stal dobrým hlavním vedoucím tábora. Hned první večer jsme popustili uzdu své fantazii a zkušenostem a stůl se v krátké chvíli zaplnil nápady, co všechno je povinností "hlavase".

Když už se nám zdálo, že je toho tolik, že to snad ani jedna osoba nezvládne, začali jsme ten propletenec postupně rozmotávat a ponořili jsme se hlouběji do jednotlivých dílčích témat. Sousedům ve vedlejší chalupě se mohlo zdát, že si neustále jenom hrajeme a běháme po okolí, ale výsledky závěrečného testu jasně prozradily, kolik jsme se toho naučili.

Promrskali jsme zákony a vyhlášky a řádně jsme se při tom proběhli a zapotili, protože zákony nebyly psány obvyklým právnickým jazykem a ke všemu nás po celém lese proháněla Sbírka zákonů. Už víme, které dokumenty mít musíme a které mít chceme, protože jsou praktické a usnadní nám práci. Zjistili jsme, jak stanovit rozpočet akce, jak by měl hlavní vedoucí vést účetnictví i jak akci na konci vyúčtovat. Kde se berou dotace.

Vyzkoušeli jsme si, že sestavit kvalitní program je fuška, když chceme dostát všem pravidlům o fyzické a psychické náročnosti, době trvání hry a nevynechat přitom důležitý čas na jídlo a spánek. Koho si přizvat na táboře na pomoc a co by tito lidé měli umět. Jak pracovat v týmu, jak ostatní vést, aby celek efektivně fungoval. Jak řešit konflikty. Při virtuálním pohybu lidským tělem jsme si osvěžili znalost první pomoci. Zamysleli jsme se nad možnostmi testování výrobků při výběru táborového vybavení.

Vyměnili jsme si cenné zkušenosti o materiálu, který na akcích používáme a který je může ozvláštnit. A přesvědčili jsme se, že nakonec se pod tím vším stále objevuje nějaké "Já". Je důležité, aby tam pod tíhou veškeré té práce stále zůstávalo takové, aby mohlo být ostatním vzorem.

Patnáct účastníků akce vytvořilo pestrou směsici tomíků a členů dalších dětských sdružení. Všichni jsme ale večer zazpívali na stejnou notu a znovu se ukázalo, že ať už plujeme mořem tábora pod jakoukoli vlajkou, máme společný cíl a tím je co nejlépe připravit a realizovat akci pro děti. Novopečeným hlavním vedoucím táborů přejeme v tomto běhu na dlouhou trať jen samé úspěchy.

František Serbus

Fotografie: