Zdravokurz - jaro 2013

Frodo
Vzdělávání – proběhlo

Ještě ani neroztály letošní rampouchy a brněnský TOM Kasiopea z odboru KČT Chameleon opět vypustil epidemii bezpečné nákazy zvané Zdravokurz. Nakaženi byli zejména tomíci z celé republiky, ale i skauti, pionýři, zálesáci, salesiáni...zkrátka všichni, kteří chtějí zdravotničit na akcích pro děti. Stačí jeden kontakt a navždy se pod kůži dostane snaha pomoct druhému v nouzi.

Díky skvělé partě účastníků, kteří do sebe každou informaci a dovednost hltali s obdivuhodným nadšením a také díky neúnavným organizátorům, kteří do roztrhání těla (někdy i téměř doslovně) předávali teorii i praxi, se zrodilo čtyřicet nových zdravotníků, kteří budou umět přiložit léčivou ruku k dílu, když nás na našich akcích přepadne nemoc nebo zákeřný úraz.

Zdravokurz je na opačném pólu nudných školení plných teorie. Ani on se nevyhne patřičné dávce informací, ale důraz leží především na zvládnutí činností spojených s poskytováním první pomoci i ošetřovatelské péče. Zajímavé přednášky z úst zkušených lektorů střídají praktické nácviky, kde je pro každého prostor na vyzkoušení dovedností, ze kterých sestává práce zdravotníka. Vrcholem jsou hry a simulace, které prověřují reakce v realitu přibližujících situacích. Nedílnou součástí je i vyzkoušení vlastního chování v kritické situaci, kde jde o život.

Naučili jsme se zachránit lidský život a vyzkoušeli jsme si, že to vůbec není hračka. Umíme přiložit obvaz, poradíme si se zlomeninou, poraněným kloubem, ale i s velkým krvácením. Víme, jak se bránit světu kolem nás, když se nás snaží otrávit, popálit, podchladit nebo na nás poštve nebepečná zvířata, aby nás uštkla nebo pokousala. Umíme vyšetřit pacienta a vyptat se ho, jaké má bolístky (a že to někdy není jednoduché). Víme, co a jak při autonehodě. Umíme zachránit tonoucího. Při hromadném neštěstí jsme schopni se zorganizovat a poradíme si i ve ztížených podmínkách. A co víc, vyznáme se v zákonech a hygienických předpisech.

Zažili jsme neopakovatelnou atmosféru, kdy se nadšení pro zdravovědu a první pomoc přelilo z organizátorů na účastníky jako řeka a když jsme společně projeli peřejemi učení a trochu se otloukli o kameny zkušeností, vyplouváme do života s pocitem, že kdyby někoho potkal zdravotní problém, může každý z nás k němu klidně běžet a hrdě volat "já jsem zdravotník". Budeme vědět, co dělat.

Zdravokurz pořádá odbor KČT Chameleon dvakrát ročně již sedmý rok. Absolvovalo jej přes 500 zdravotníků a mnozí se někdy i v náročných podmínkách rozvojových zemí nebo exotické ciziny zhostili své role víc než dobře.

Tinka

www.chameleonbrno.org/zdravokurz

Fotografie: