Vodácká táborová škola na Salze odplula s úspěchem

denisa
Asociace, Vzdělávání – proběhlo, LTŠ

Ahoj přátelé, kamarádi, vodáci, tomíci,

tak jsme zpátky z vodácké školy, kterou pořádala  asociace tradičně na rakouské řece Salze ve Wildalpenu. Nebylo nás sice mnoho (6 kurzistů a dalších 14 pádlerů), pouze ze tří oddílů: Čmoudík Ostrava, Svišti Kutná Hora a Kadao Opava. Vodácká škola i v malém počtu (možná právě proto) byla báječná, poučná a hlavně „výživná“.

Honza Česnek, syn vodáckého nestora Jardy Česneka, ze vsetínských Skorců, se zhostil role cvičitele v neuvěřitelné formě. Je to skvělý nástupce, který hrdě nese jméno a s ním i zkušenosti svého táty.

Vzal výcvik skutečně poctivě se vším všudy: bezpečnost na vodě v teorii a především v praxi, přednášky a testy, video ukázky, rozbory situací, testy v lodích na peřejích, rozbory seminárních prací přípravy vodáckých akcí pro skupiny apod. „Do těla“ dostali nejen kurzisti, plnící na závěr zkoušky instruktora vodní turistiky, ale i další účastníci, kteří si jeli splout překrásnou nezáludnou řeku Salzu.

Nebývale vydařené slunečné počasí, dobrá partička, pohoda, prostě nádherné čtyři dny, které však byly velmi aktivní a obohacující. Mnohokrát jsme během dne, ať už nedobrovolně nebo zcela cíleně plavali, skákali pro své kamarády-plaváčky a jejich lodě z břehů a každý náročný den jsme zakončili besedami a přednáškami s Honzou. Teprve za tmy jsme společně poseděli u ohně s kytarou nebo při filmu o sjíždění divokých řek.   

Jezdím na vodu sám i s oddílem dlouho a mohu říci, že jsem nikdy tolikrát neplaval jako o uplynulém víkendu. Jak říkají vodáci vč.Honzy „Česni“: „Kdo neplaval, jezdí pod svoje možnosti“. Zkoušky jsme splnili všichni, ale zadarmo to fakt nebylo.

Vodáckou školu jsme připravovali téměř půl roku, dokonce vznikl web www.vodackaskola.eu. Z důvodu nízkého počtu zájemců, jsme však uvažovali zcela reálně o jejím zrušení.

Dnes jsem rád, že nás ústředí podpořilo a akce se uskutečnila. Byla opravdu parádní a věřím, že se bude opakovat a Honza Česnek, jako skvělý pádler a „kumpán“ zůstane tomíkům věrný a proškolí ještě hodně vedoucích.

Velký dík za prima víkend všem účastníkům, Rosťovi a všem jeho Čmoudíkům za pomoc a skvělé jídlo, klukům z našeho oddílu Kadao za přípravu materiálu, Kubovi za  webovky a paní Alici Pařízkové a Tomovi Novotnému za podporu.

Tak někdy zase, třeba na vodě: AHOJ

                                                                                                                                             Tom Weicht, Kadao Opava

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu