TOM Kadao na Balkáně

lukas.husek
Asociace

TOM Kadao popisuje své zážitky ze zahraniční výpravy na Balkán.

"Ahoj přátelé,

zdravíme všechny z Opavy, ať jste kdekoli. Právě jsme se vrátili z šestnáctidenní outdoorové cesty po zemích Balkánu a zajímavých zážitků jsme přivezli „na knihu“, dobrých, horších i skoro neuvěřitelných.

Spluli jsme řeku Taru v Černé Hoře, Neretvu a Vrbas v Bosně a Hercegovině, přespali v kaňonu Tary, prošli jsme se ulicemi Kotoru, Budvy a Mostaru, vylezli na vrcholy Velký Meděd a Bobotov Kuk v národním parku (NP) Durmitor, na kolech projeli nejen Durmitorem, ale také pohořím Bjelasica a koupali se v Biogradském jezeře, obdivovali vrcholy pohoří Komovi, vyjeli k Njegušovu mauzoleu v NP Lovčen, obdivovali kaňon řeky Morači, bohužel bez dostatku vody ke splutí, opravovali defekty na přívěsu za busem nebo na kolech, opravovali brzdy nebo řetězy, ošetřovali pády a spáleniny, sjeli na kolech nevídaných 25 serpentin do Boky Kotorské, ale také řešili nehodu našeho vleku s řeckým autem, stali jsme se aktivními účastníky bosenské svatební hostiny, poznali pohostinnost Balkánců v podobě, pro nás, upečeného kůzlete s tradičním pečivem - burek, kterých jsme spořádali opravdu hodně, prožili jsme téměř apokalyptickou bouřku s poryvy větru a přívaly deště s poničenými potrhanými stany na břehu Vrbasu u Banja Luky, poznali jsme nevolnosti z (ne)pitné vody, nevěřili vlastním očím při pohledu na mraky balkánských odpadků, řešili pokuty a úplatky a korupci balkánských celníků a policistů…zažili jsme opravdu neuvěřitelné dva týdny, které zůstanou dlouho v naší paměti. Byly to nádherné a velmi poučné dva týdny s KADAOpartou v zemích, kde je stále znát, že válka skončila teprve nedávno.

Důkazem nevšedních zážitků jsou fotografie na našem webu www.kadao.cz a v nejbližší době také krátký film, který se právě připravuje. Díky Asociaci TOM, Klubu českých turistů, Statutárnímu městu Opava, Moravskoslezskému kraji, MŠMT a marketu Tesco Opava za podporu našich celoročních aktivit."

Tomáš Weicht, vedoucí TOM Kadao

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu