Pomoc budou v dalších týdnech a měsících potřebovat tisíce lidí. Kdo můžete, pomozte. I stovka se počítá! Člověk v tísni je důvěryhodná organizace s mnohaletou tradicí.

lukas.husek
Asociace
Milí tomíci,
 
pandemie, která zasáhla Česko, se dotkla života každého z nás. Hned na začátku tohoto e-mailu bych Vám chtěl popřát, ať se s ní Vy a Vaši blízcí vypořádáte ve zdraví. 

Osobně věřím, že Česko krizi překoná. I přesto budou mezi námi lidé, kteří se ocitnou v nouzi a budou urgentně potřebovat naši pomoc. Proto jsme dnes vyhlásili sbírku SOS Česko na pomoc obětem koronavirové krize.
 
Chceme spolu s Vámi pomoci dětem i rodičům zvládnout složitou situaci po zavření škol, a proto rozšiřujeme naše vzdělávací programy. I díky Vaší podpoře budeme schopni podat pomocnou ruku lidem, které současná situace ekonomicky semele, přijdou o práci a bude jim hrozit propad do neřešitelných dluhů a velké sociální i rodinné problémy. Už teď bojujeme proti hrozbě exekucí a masivního zadlužení lidí a posilujeme naši telefonickou linku pomoci. Vedle toho jednáme s vládou, poslanci i bankami a přicházíme s návrhy, které pomohou zabránit propadu velké části společnosti do dluhů.

Jsme rozhodnuti v nejurgentnějších případech zajišťovat potravinovou pomoc rodinám, kterým pomoc od státu nepokryje základní potřeby (vlastními silami i ve spolupráci s potravinovými bankami a dalšími organizacemi). A také být tam, kde můžeme smysluplně pomáhat – i díky Vám. Prosím, přidejte se!
 
Abychom to zvládli, potřebujeme i Vaši podporu. Pokud to Vaše situace umožnuje, přispějte prosím na SOS Česko:
č. ú. 3789 3789 / 0300 
Použijte Váš variabilní symbol: 9980019963
 
Můžete přispět i platební kartou
Zajímá Vás, jak přesně pomáháme?
Člověk v tísni v ČR poskytuje sociální a vzdělávací služby lidem v 50 městech a obcích. Polovina škol po celém Česku používá k výuce naši online platformu a pomáháme i se vzděláváním učitelů. Náš tým tvoří přes 350 zaměstnanců a síť několika set dobrovolníků.
ČTĚTE VÍCE NA NAŠEM WEBU
Prevence zadlužení a řešení exekucí
Aktuálně posilujeme tým expertních dluhových poradců (v současnosti přes 50 lidí), protože se obáváme, že mnoho lidí současná krize ekonomicky semele a upadnou do neřešitelných dluhů. Člověk v tísni má hlubokou expertizu získanou roky práce s předluženou částí populace. Nově ale do této skupiny začnou přibývat krachující živnostníci, samoživitelky či lidé, co přijdou o práci. Naším cílem je zamezit masivnímu předlužení postižených domácností formou legislativních opatření, vyhlášek a novelizací zákonů, které regulují splátky, úroky a exekuce. Tomuto tématu se věnujeme více než deset let a proto víme, co poslancům a vládě navrhovat.
S bankami a dalšími věřiteli komunikujeme o odkladech splátek tak, abychom maximálně omezili dopady na dlužníky, kteří vinou epidemie nebudou schopni dostát splátkovým kalendářům. Významně jsme posílili naši dluhovou linku pomoci, na kterou se již teď obracejí stovky lidí s radou, jak se vyhnout propadu do dluhů v souvislosti s dopady koronavirové krize.
V posledních dnech raketově roste počet lidí, co potřebují poradit, kde hledat podporu státu, když se informace neustále mění. Potřeba sociálního a finančního poradenství bude v následujících měsících enormní, statisíce lidí budou řešit, jak zejména ekonomické dopady překonat. Připravujeme zásadní rozšíření online a posléze i osobního poradenství těm, kteří jej budou potřebovat.
Vzdělávání v době zavřených škol
Snažíme se nadále doučováním podporovat děti z chudých rodin, které nemají přístup k online výuce a hrozí tak, že se rozdíly mezi nimi a dětmi z běžně zajištěných rodin ještě prohloubí. Takto jsme díky našim dobrovolníkům doteď podporovali 700 dětí. Tým dobrovolníků chceme rozšiřovat, abychom už nyní, a zejména po ukončení karantény, dokázali pomoci více dětem. Vedle toho podporujeme systémové zlepšení na úrovni centrální i na úrovni vedení škol.
 
Pro širokou veřejnost jsme zpřístupnili náš online výukový program Jeden svět na školách, který již využívají učitelé na 3 800 školách. Věříme, že pomůže rodičům lépe zvládnout současnou náročnou situaci. Výukový program obsahuje přes 270 audiovizuálních lekcí a 1 150 výukových materiálů, kterými pokrývá témata jako moderní historie, mediální gramotnost, ekologie či lidská práva.
Náš program Varianty v této náročné době vychází vstříc aktuálním potřebám učitelů, asistentů pedagoga i rodičů sérií webinářů, v rámci nichž interaktivně prohlubují své znalosti a dovednosti, sdílejí zkušenosti a odnáší si tipy do vlastní online výuky. Webináře se věnují různým oblastem ve vzdělávání a jsou věnovány všem věkovým skupinám dětí.
Pomoc nejchudším obyvatelům ČR
V 50 městech a obcích v sedmi krajích ČR pokračujeme v podpoře a pomoci nejchudším lidem. Ve výjimečně urgentních případech se budeme snažit pro sociálně nejslabší zajistit potravinovou pomoc. V době karantény lidem také pomáháme dosáhnout na pomoc státu. Podle našich možností chceme podpořit i matky samoživitelky v sociálně slabých oblastech.
Děkuji Vám za Vaši podporu Člověka v tísni. Pokud můžete, přispějte i do sbírky SOS Česko. Pomůžete konkrétním lidem, kteří Vaši pomoc naléhavě potřebují.
Šimon Pánek
S úctou
Šimon Pánek
Člověk v tísni

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu