Kolotoč nápadů - témata celotáborových her

tomek
Asociace

Kolotoč nápadů se točí rychleji a rychleji. Již sedmé setkání přivábilo 152 vedoucích, zdaleka ne jen tomíků. Druhý Kolotoč ze série Celotáborovky se věnoval tématům celotáborových her. Vedoucí z různých oddílů opět inspirovali, ukázali, že je stále možné najít zcela netušená témata či ta klasická notně ozvláštnit. Inspiruje vás nějaká hra? Obraťte se na vedoucí níže, velmi rádi vám řeknou více, poskytnou podklady, scénáře či celé etapy. Neváhejte a prolistujte článek...

TOM Zlaté Šípy, Valašské Meziříčí: KOUZELNÉ FAZOLE

Obří bedna, kterou jsme dostali, skrývala plno velkých kouzelných fazolí. Přiložený návod vše objasnil: Fazole je třeba zasadit, mateřsky opečovávat, zalévat a sklízet plody. Fazole zlatá nám prý přinese neskonalé štěstí. Návod též praví, že ten, komu se vypěstování zlaté fazole nepovede, bude obdařen doživotním nadýmáním. Okamžitě jsme se vžili do role zahradníků. Pak už to šlo ráz na ráz – sázíme fazole jednu za druhou. Každá z nich má originální, ale vždy vysoké nároky na podmínky svého růstu. Vyhovět jim znamená přizpůsobit fazolovým požadavkům celý táborový program. Tak třeba: „Žahan nespal“ potřeboval stálou teplotu, tudíž jej po celou noc zahřívalo 6 družinových ohnišť. Naše zahradnické snažení pravidelně narušovali vetřelci: krtek, mšice a slimák.

Pokaždé, když fazoli narostl lusk, jsme s napětím očekávali, zda je uvnitř už ta vysněná zlatá. Stalo se tak desátý den! Po chvíli bádání zlatá fazole vydává své tajemství. Pět svitků, jež v sobě ukrývala, odkazuje na pět míst, na kterých nalézáme pět zlatých předmětů. Zlatými nůžkami společně přestříháváme stuhu kolem hangáru se slavnostním pohoštěním. Hrou na zlaté kazoo přivoláváme živou kapelu, cinkot rolniček kašpárka znamená začátek divadelního představení. Zlatá fazole nezklamala, opravdu nám přinesla pořádnou nadílku zábavy a štěstí.

foto odkaz zde, video odkaz zde

Ivo Skoček (skocek@seznam.cz)

TOM Dakoti, Česká Lípa: HIMALÁJE - záchrana George Malloryho

Již před táborem došly dětem dopisy z roku 1953 s žádostí o účast na československé záchranné horolezecké misi. Děti se prvním dnem na táboře vydávají do Himalájí, snaží se zachránit George Malloryho, který prohlásil, že jako první člověk zdolá nejvyšší horu světa. Několik dní však o něm nikdo neslyšel. Táborníci po vyřešení pasových povinností odletí do Káthmándú a začne jejich expedice - plná horolezeckých nástrah, ale i poznání Nepálu a života mnichů, šerp či Yettiho. Výprava se zdá neúspěšná po tom, co je G. Mallory nalezen mrtev i se zbytkem jeho deníku. Na jeho počet se ale Dakoti dohodli, že vynesou Malloryho vlajku na vrchol Mount Everestu, kam se skutečně (a jako první na světě), dostali.

Příběh je podle skutečné události. V oddíle máme pár lezců, takže kostýmy a rekvizity byly perfektní. Během tábora se děti seznámily s horolezeckým vybavením a měli možnost si ho vyzkoušet. Vítězný tým vyrazil své dovednosti otestovat i na ferratách (Semily).

video odkaz zde

Mirka Matějková (mirkamatejkova58@gmail.com)

TOM Dakoti, Česká Lípa: LOTRANDO A ZUBEJDA

Celotáborová hra inspirovaná podle stejnojmenné pohádky. Děti se setkají s Lotrandem a rozhodnou se mu pomoci uzdravit Zubejdu. Vydávají se s osmanskou delegací na dalekou pouť. Po cestě se setkají loupežníky, dřevaři, mnichy, Lustigem a hlavně mnoha písničkami. K filmu jich byla složena hromada, postupně jsme je děti všechny naučili a provázely nás celým táborem od budíčku až po večerní oheň.

foto odkaz zde, video odkaz zde

Mirka Matějková (mirkamatejkova58@gmail.com)

TOM 1412, Otrokovice: HOLLYWOOD

Táborníci jsou svoláni filmovými studii (jednotlivé skupinky), aby pomohli Hollywood zachránit. Všechny licence na filmy totiž ukradla zločinecká organizace a chtějí si s Hollywoodem hrát. Licence jsou nalezeny v okolí tábora a za vyhranou etapovku skupinka dostane souřadnice, kde mohou nalézt indície potřebné k vítězství. Kdo získá nejvíc licencí - vyhrává táborovku. Každý vedoucí představoval určitou roli ve filmovém studiu.

Každý den byl jiný film/pohádka - např. Harry Potter, Piráti z Karibiku, Barbie, Mimoni, Vinnetou, Sherlock Holmes, Romeo a Julie, Auta, Mafia,... Táborovka byla vhodná pro starší i mladší - tím, že se různě měnily filmy.

foto odkaz zde, video odkaz zde

Kačka Kunorzová (katka.kunorzova@gmail.com)

TOM 1419, Otrokovice: ROK NA VSI

Táborová hra byla volně inspirována zpracovanou táborovkou se stejným názvem. Každý táborový den představoval jeden měsíc v roce. K danému měsíci jsme se snažili vždy vymyslet odpovídající program (většinou upravené hry ze zpracované hry nebo vlastní). V lednu jsme stavěli sněhuláka a bruslili na ledu (dlouhý igelit (více vrstev) politý mýdlovou vodou), v únoru byla zabijačka, v březnu jsme se zbavovali Moren (každá skupinka jich měla více), v květnu jsme stavěli Májku, v červenci jsme otáčeli seno... v dalších měsících každá skupinka pekla svůj vlastní chleba (v zemi), byly Svatomartinské hody apod. 

Cílem skupinek bylo vlastnit co nejvíce políček na mapě (gruntů). Ty si nakupovaly za peníze získané z her. Po nástupu skupinka, která měla dostatek financí došla, zaplatila a vybrala si políčko na mapě, které si vybrala. K tomu sloužili lejstra jako kupní smlouva a stavební povolení. Na konci tábora proběhla velká vesnická zábava a vyhodnotilo se celotáborové snažení jednotlivých skupinek.

foto odkaz zde

Denis Bilík (denisbilik@seznam.cz

TOM Pěšinky a Ostříži, Hradec Králové: PO STOPÁCH TAJEMNÝCH TVORŮ

Z výzkumného projektu mezidimenzionální brány utekly do našeho světa tvorové z jiných světů. Tým vědců je pod pohrůžkou vězení tlačen nadnárodní agenturou, aby dali vše do původní stavu. Bohužel tvorové poškodili ovládání brány a tak kromě chytání tvorů je potřeba opravit i bránu samotnou. Zvládne to pan profesor se svým týmem?

Vašek Holý (holyvaclav96@gmail.com)

TOM Sirius, Ostrava: ZIKMUND A HANZELKA - po stopách slavných cestovatelů

Tato hra přiblížila dětem cestu našich cestovatelů po africkém kontinentu. Nejenom samotné útrapy, které zažívali cestovatelé na své expedici, ale také přiblížila život Afričanů v různých zemích. 1947–1950 cestovali legendární Tatrou T87 cesta Afrika – Jižní Amerika. My jsme si vybrali jako námět hry cestování po Africe. Při hře jsme měli dva cíle – první cíl: představit naše cestovatele, (před rokem 1989 nebyli právě v kurzu a nesmělo se o nich moc mluvit) ukázat, že mladí kluci z Čech si můžou splnit svůj sen a dokázat obrovské věci. Druhý cíl – aniž jsme něco tušili o multikultuře, představit život Afričanů v různých zemích. 

Standa Prais (prais@seznam.cz)

TOM Sirius, Ostrava: MENE TEKEL 

Příběhy Starého zákona z Bible, Mene Tekel v překladu "naléhavé varování". Osobně si myslím, že znalost Bible – potažmo Starého zákona patří k všeobecnému vzdělání. Běžně tyto výrazy – sousloví používáme, a přitom ne všichni znají příběh, proč to sousloví používáme: „Samsonovy vlasy“, „moudrý jako Šalamoun“, „je to tady jak v Babyloně“ nebo třeba „Jobova zvěst“. Každý den jiný příběh, a děti do něj vstoupily. Pomáhaly hrdinům – Davidovi, Samsonovi a jiným s jejich úkoly. Trochu jsme s tímto tématem narazili u rodičů, měli pocit, že obracíme děti na víru.
- Noe – Noemova archa
- Babylonská věž
- Josef Egyptský – Josef a jeho bratři
- Mojžíš – egyptské rány 10x
- Útěk z Egypta
- Zvědové v Jerichu
- Dobytí Jericha
- Samson a Dalila
- David a Goliáš
- Král Šalamoun
- Jonáš a velryba

Standa Prais (prais@seznam.cz)

TOM Klubka, Šenov: LICHOŽROUTI

Téma je inspirované příběhem a celkově prostředním stejnojmenné knížky. Děti se stávají členy gangů lichožroutů, kteří se přidávají k Velkému Šéfovi v jeho boji proti Kudlovi Dederonovi a celkově v boji o vládu nad městem a hlavně nad všemi lichými ponožkami - univerzálním platidlem i potravou lichožroutů. Jednotlivé táborové hry jsou rozděleny tématicky i obsahem (důležité, bojové, obratnost, zručnost). A poté motivovány a předkládány hlavními představiteli (Padre, Vasil, Čango a Padrát). Prostředí, které je pochopitelné a příjemné pro mladší děti a mafiánsky laděný příběh, kde se mohou najít i starší. Vedoucí měli kostýmy inspirovány těmito i dalšími hrdiny z knihy, děti byly stylizované pomocí proužkovaného oblečení (ale nyní už by se šlo držet i filmové předlohy).

foto odkaz zde

EnDez - Ondřej Kanich (Endez@seznam.cz)

TOM KUK Atlantik, Brno: CESTOVÁNÍ ČASEM S ALBERTEM EINSTEINEM

Díky nalezenému deníku Alberta Einsteina jsme se dozvěděli, že se chystá přesunout v čase na místo našeho tábořiště v době zahájení tábora. Jakmile se Albert zjevil u nás, vyzval nás ke společnému cestování časem. Při pokusu odcestovat, se však stroj pokazil a přenesl nás do pravěku a odtud jsme se mohli dostat s rozbitým strojem času jen postupnými skoky v čase (které řídil jen sám stroj) z historie do současnosti. Po cestě časem jsme potkali mnoho vynálezců a pomohli jsme jim k velkým objevům a poté putovali dále. V závěru tábora jsme pomohli Albertovi vrátit se zpět do jeho doby, sepsat teorii relativity a být u udílení Nobelových cen.

foto odkaz zde

Kateřina Beranová (kuk.atlantik@seznam.cz)

TOM KUK Atlantik, Brno: CESTA KOLEM SVĚTA - za ztracenými obrazy

Záměrem této celotáborovky bylo vylepšit klasickou cestu kolem světa. Před táborem nás oslovila Národní galerie, ze které se během války ztratilo velké množství známých obrazů, abychom jí pomohly díla najít. Dostali jsme tedy katalog s podrobnostmi o obrazech, a vydali jsme se po stopách očíslovaných beden se ztracenými díly. Tato cesta nás pak zavedla do všech koutů světa. Každý na táboře obdržel vlastní pas a pokaždé když jsme překročili hranice, museli jsme se dostavit na pasovou kontrolu, kde jsme dostali razítko. 

Naším cílem bylo dětem představit kulturu (hudbu, náboženství, jídla, politiku, zvyky i různé stereotypy) zemí, které jsme projížděli. Každý den tomu byl upraven jídelníček - jedli jsme např. falafel, boršč, kebab, anglickou snídani jsme dělali, vyráběli jsme s dětmi domácí těstoviny, nealkoholickou sangriu atd. Dále jsme například v Turecku chtěli zapadnout i v rámci náboženství, kluci se tak několikrát denně museli modlit k východu a děvčata měla celý den zahalené vlasy šátkem. V Americe jsme měli brigádu v McDonaldu, byli jsme také pozváni k anglické královně na čaj. V Rusku jsme pak stavěli Potěmkinovy vesnice a byli jsme na vystoupení sboru Alexandrovců atd.

foto odkaz zde, video odkaz zde

Kateřina Beranová (kuk.atlantik@seznam.cz)

TOM Poutníci, Praha: LUMPÁLIE S WILLY WONKOU

Úvod začíná odletem z letiště Praha do Lumpa City. Odtud se vyjíždí na postavených čtyřkolkách do pralesa, kde účastníci po celou dobu shání ingredience do speciálního stroje, který je po celou dobu umístěn na očích v tábořišti. V závěru se podaří usmířit válčící kmeny Umpalumpů a Lumpapumpů, za čož je odměnou nejcennější ingredience a stroj se dá do pohybu. Nakonec vyrobí nejlahodnější pochoutku na světě.

info odkaz zde, scénář odkaz zde

Opičák - Ondra Turek (ondra.opice@gmail.com)

TOM Poutníci, Praha: ZÁHADA HLAVOLAMU

Záhada hlavolamu volně navazoval na výpravy v rámci celoroční hry Rychlé šípy. Jednalo se o upravené příběhy Jaroslava Foglara ze stejnojmenné knihy a z pokračování Stínadla se bouří. Zásadní rozdíl byl v ukončení, kdy se v malém (Širokově) ježkovi v kleci namísto plánku létajícího kola Jana Tleskače skýtala pouze hádanka k cestě za velkým ježkem, který se po vyřčení známých veršů Vontů snesl z noční oblohy na zem.

Obsahem na výšku 75centimetrového ježka v kleci byl technický rys od Jana tleskače pro výrobu vlastní koloběžky. S nimi poté všichni sympatizanti s myšlenkou “žlutého kvítku” odjeli Závod míru k povznesení ctnostné myšlenky.

scénář odkaz zde

Opičák - Ondra Turek (ondra.opice@gmail.com)

TOM Sůvy, Praha: MEXIČANI V NARNII

Nápad vycházel z toho nějak originálně pojmout docela „ohranou“ předlohu, jíž byla Narnie. Vypůjčili jsme si tedy vešekeré kulisy a postavy Narnie (zlá Ledová královna ovládající celou říši, její pomocný skřet, hodní pan a paní Bobrová, faun Tumnus, ...), ale místo čtveřice dětí jsme skříní nechali projít partu Mexičanů (mexická kuchařka, co do každého jídla cpala chilli, kloboučník, co vyrobil chodící a mluvící sombréro, se kterým kamarádil, zahradnice zalévající kaktus, ...). A podle toho se děj ubíral – šlo o záchranu Narnie a zároveň i o záchranu našeho světa, který měl podle mayského kalendáře skončit. 

Práce s propojováním různým světů dává výhody, že lze vytěžit to nejlepší ze dvou (či více) věcí zároveň. Celotáborovka byla legrační a hravá, v průběhu se děti spřátelily i s původně zlými postavami, protože hlavní myšlenkou bylo spojenectví, díky kterému bylo možné dotáhnout příběh do zdárného konce. Jednou z hlavních rekvizot byla obrovská mapa, na které zlá královna přesouvala šachové figurky a figurky zvířat podle toho, jak se zrovna vyvíjela situace v Narnii. 

foto odkaz zde

Jarka Bednářová (mr.jarka@seznam.cz)

TOM Nivnice: ŽÍTKOVSKÉ BOHYNĚ

Podle pověstí z Bílých Karpat: O zlatých hodinkách – Zbojníci ze slovenských Kopanic, Žitkovské bohyně – vědmy, léčitelky – provozovaly lidovou magii.

Táborníci přicházejí do Bílých Karpat po stopách starých pověstí a pátrají po ukradeném pokladu. Přišli si pro radu k žítkovským bohyním. Ty jim pomocí čtyř živlů pomáhají pátrat po zbojnících, kteří poklad ukradli. Od každého živlu získávají ingredienci, kterou nakonec použije bohyně k věštění, aby zjistila, kde zbojníci ukryli poklad a klíče od něj. Táborníci postupně hledají klíče a nakonec najdou i cestu k ukrytému pokladu. Když jej najdou, zjistí, že je hlídán strašným zbojníkem Tučkem. Toho musí vylákat ze skrýše, polapit a vsadit do vězení. Nakonec získávají poklad (čokokomince a pozlacené mince na památku).

Jirka Miškar (tomnivnice@seznam.cz)

TOM S.T.A.N., Praha: SIM SALA BIM

Děti se objevily v kouzelné říši, kde právě probíhá setkání nejvyšší kouzelnické rady. Děti se dozví že kouzla z lexikonu kouzel jsou postupně ničena čarodějem Mobusem, který byl kdysi z čarovné rady vyloučen. Jedinný způsob, jak kouzla opravit je využít magickou křišťálovou kouli. Ta se musí však nabít energií v podobě magických orbů (skleněných kuliček), poté je schopna kouzlo opravit. Děti se zapojily do 4 skupin pohádkových bytostí, které nechtějí nechat čarovnou říši padnout. Kouzelníkům a čarodějům tak pomáhali čerti, vodníci, víli a elfové a trpaslíci.

Každá pohádková byost měla svou čarovnou hůlku, kterou si postupně rozšiřovala pomocí přídavných elementů. Jednotlivé elementy děti získávaly za jednotlivé mety v bodování jednotlivců. Každý den byl zasvěcen jinému rozbitému kouzlu a my se tak potýkali z přebarvovacím kouzlem, kouzlem, které pomotává text, kouzlo času (kdy se jeden den téměř identicky opakoval), kouzlo neviditelnosti, vznášecí kouzlo apod. Na naší cestě jsme však potkali i draky, které jsme při cestě za Mobusem museli převrátit na naši stranu. V závěrečné hře došlo na noční souboj s Mobusem a následné zbavení ho jeho čarovných schopností.

 

 

 

 

 

Magickou kouli jsme aktivovali pomocí zaříkávadla Sim sala bim. Koule byla řízena elektronickým ovladačem, různobarevně se zbarvovala a tím doplňovala kouzelnou a magickou náladu tábora.

Ondra Šejtka (ondra@a-tom.cz)

TOM Sůvy, Praha: HRANIČÁŘŮV UČEŇ

To jsme si předělali celotáborovku na téma Hraničářův učeň (oblíbená fantazy kniha), kde jsme hlavní zlou postavu, která nosila nápis "ZLO" na čele, v půlce tábora předělali na kladnou a "zlo" vysvětlili jako zkratku slov: "zodpovědnost, láska, odpuštění".

Jarka Bednářová (mr.jarka@seznam.cz)

TOM Lesani, Karviná: PANDEMIE

Děti přijaly povolávací rozkaz s pozvánkou na tábor, vlastní profesí, zařazením do vědeckém týmu a s vysvětlením současné situace ohledně probíhající světové pandemie a jejich potřebě. Úkolem je sestrojit počítač a poté plnit úkoly, které počítač zadá. Ten je navržen tak, aby světu nalezl protilék, k tomu ale potřebuje senzory (teploty, vlhkosti, hluku, vibrací...) aby mohl snímat a vyhodnotit nemocného pacienta. Děti je shánějí v etapách po okolním světě. Postupně se s nimi seznamují a po získání všech a splnění jejich podmínek (př. senzor teploty musí snímat teplotu nad 30°C) je lék na světě. Hurá:) Hardware možno zapůjčit. Vše běží na Raspberry pi a na powerbance. Netřeba síť. Nutné mít základy programování.

doplňující materiály odkaz zde

Adam Noremberczyk (anorcik@seznam.cz)

TOM Veverk, Brandýs nad Labem: TRAMTÁRIE

Výletní plavba, která se změnila ve velký rej plachetnic, a námořníků, kteří ví, že korek je nade vše, protože "zlato tíží, korek nadnáší!".

Tadeáš Pilař (mrtada9@gmail.com)

TOM Veverk, Brandýs nad Labem: KOBERCOVÉ

Co vše žije ve velkém Koberci, hrdý národ putující krajinou vlasu a velké plochosti.

Tadeáš Pilař (mrtada9@gmail.com)


Komentáře

I recently tried <a href=https://www.cornbreadhemp.com/products/full-spectrum-cbd-gummies>1500mg cbd gummies</a> for the first prematurely and was pleasantly surprised by the results. Initially skeptical, I start that it significantly helped with my dread and slumber issues without any remarkable side effects. The grease was unoppressive to utter, with nitid dosage instructions. It had a kindly, shameless grain that was not unpleasant. Within a week, I noticed a patent convalescence in my overall well-being, hunch more blas‚ and rested. I comprehend the regular approach to wellness CBD offers and plan to at using it.

I gave https://www.cornbreadhemp.com/collections/cbd-cream a prove payment the maiden time, and I'm amazed! They tasted great and provided a sanity of calmness and relaxation. My emphasis melted away, and I slept better too. These gummies are a game-changer for me, and I greatly commend them to anyone seeking spontaneous pain recess and better sleep.

I recently started using CBD grease to help govern my dread and <a href=https://organicbodyessentials.com/products/cbd-oil-for-sleep>cbd sleep oil</a> emend my sleep quality. I be compelled approximately, it's been a game-changer on me. The oil is comfortable to exercise, with due a scarcely any drops protection the in fun, and it has a kindly, pleasant taste. Within a only one minutes, I can touch a nous of sang-froid washing beyond me, which lasts championing hours. My rest has improved significantly; I perish asleep faster and wake up feeling more rested. There's no grogginess or side effects, fair-minded a customary, relaxing effect. Enthusiastically propose object of anyone looking to manage forcefulness or update their sleep.

I recently started using CBD oil to avoid manage my worry and https://organicbodyessentials.com/products/cbd-honey-sticks give a new lease of my log a few zees z's quality. I obligated to say, it's been a game-changer in place of me. The grease is undemanding to exercise, with due a scarcely any drops under the talk, and it has a peaceable, enjoyable taste. Within a only one minutes, I can deem a nous of sang-froid washing beyond me, which lasts for hours. My snooze has improved significantly; I drop asleep faster and wake up feeling more rested. There's no grogginess or side effects, just a natural, palliative effect. Highly propose object of anyone looking to manage note or improve their sleep.


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu