Dva konce rohlíku

lukas.husek
Asociace

V Oparně je zima. Venku, za okny. Ve světnici je ale krásně teplo. V kachlových kamnech praská oheň. Nejen že kamna hřejí, ale budou nám i velmi užitečné. Se skupinou německých seniorů se chystáme péct v jejich troubě rohlíky.

Přijeli na tři dny nasát atmosféru historického venkovského stavení a v něm i čerstvého pečiva přímo z pece vytaženého.

S mladšími účstníky je program nabitý hrami v čilém pohybu. Pro tentokrát jsme ale zvolnili a dali prostor vyprávění a sdílení zkušeností.

I když ne v běhu, přesto se účastníci dozvěděli mnoho o provozu mlýna, jeho obyvatelích a jejich denních povinnostech a také o historii rodiny Wuensche, která mlýn do roku 1948 vlastnila.

Zajímavým momentem bylo sestavování receptu pro pečení, které jsme pojali jako  jazykový koutek. Na tabuli jsme sepsali seznam ingrediencí a postup jako česko-německý slovník. Kolik překvapení jsme zažili při nalézání podobně znějících slov v češtině a němčině!

Výborným závěrem celého programu byly nejen křupavé rohlíky, a pocit z dobře provedené práce, ale i sblížení nalezené v tom, co máme společného. Příjemný a podnětný čas  strávený v Oparenském mlýně bude jistě nejlepším doporučením pro další cesty zpět.

Kateřina Pilátová

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu