ČRDM jedná s hlavní hygieničkou o táborech

omanek
Asociace

Česká rada dětí a mládeže včera na svém FB informovala o vývoji jednání ohledně letních táborů.

Citujeme:

Jednáme s hlavní hygieničkou, jednáme i s premiérem… Využíváme všechny cesty, jak přimět vládu a ministerstvo zdravotnictví konečně a jasně definovat přesné podmínky pro pobyt dětí na táborech. Zatím jsme telefonicky ujišťováni, že podmínky budou podobné těm loňským. Oficiální dokument však stále chybí! Dle vyjádření MZ budou doporučení pro letní tábory zveřejněny příští týden.

2Otazník však pořád visí nad způsobem testování dětí před tábory. Jaké to budou testy a kdo je uhradí stále nevíme. Jednoznačně odmítáme, aby to byla finanční zátěž pro organizátory tábora nebo rodiče.

Podle zatím posledního vyjádření hlavní hygieničky pro ČT, bude ona sama navrhovat, aby byly o letních prázdninách hrazeny z veřejného zdravotního pojištění dva PCR, nebo antigenní testy na covid-19 měsíčně. „Budeme snižovat frekvenci toho, co bude uhrazeno. Navrhujeme dvakrát měsíčně buď antigen, nebo PCR test,“ řekla hlavní hygienička pro Českou televizi.

Podobně se vyjádřil pro server Lidovky.cz i premiér Andrej Babiš. „Uvažujeme o PCR testech zdarma na období červen až září. Nechceme, aby lidé měli velké náklady v souvislosti s covidem,“ uvedl. Nárok na test by podle něj vznikl několikrát do měsíce, aby se lidé a děti nad 6 let mohli otestovat například v souvislosti s dovolenou před odjezdem a následným návratem domů – a to jak pro cesty po tuzemsku, tak i do zahraničí. O návrhu bude podle vyjádření předsedy vlády diskutovat Rada pro zdravotní rizika.

Děkujeme kolegům z ČRDM za jejich práci a informace.

(úst)


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu