Světluška rozzářila noční Opavu

lukas.husek
Asociace

Ve středu 15. 9. 2021 se v Opavě historicky poprvé uskutečnil Večerní běh pro Světlušku na podporu Světlušky, projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu pomáhajícího nevidomým. Pořadatelé z turistického oddílu TOM 4207 KADAO připravili v Městských sadech doslova nabitý program, od 17 hod. bylo, díky spolupráci se Základní školou pro zrakově postižené a žáky s vadami řeči Havlíčkova a Charitou Opava, možné seznámit se s aktivitami přibližujícími život nevidomých, z nichž největší zájem účastníků akce budily sporty aplikovaný stolní tenis, zvuková střelba a taktéž projížďky na tandemových kolech. Pohodovou atmosféru slunečného odpoledne dobarvovalo živé hudební vystoupení kapel MY DVA TRIO a Poppers a chybět nesmělo ani tekuté a pevné občerstvení. S ohledem na letní teploty byla výčepní zařízení nealkoholických chlazených nápojů v nepřetržitém využití a sladký a slaný bar, do něhož svými 61 druhy laskomin přispělo 44 pekařek a pekařů především z řad rodičů členů oddílu KADAO, se nacházel v neustálém hustém obležení, aby každý kousíček buchet, koláčů, muffinů, cookies, chlebíčků, sekané, quiche a dalších našel svého spokojeného konzumenta.

S postupem času se prostor Městských sadů, kde byly vypnuty lampy veřejného osvětlení, halil do šera a tmy, nastala tedy chvíle rozsvěcení čelovek a pozvolné přípravy na zlatý hřeb večera v podobě běhu potemnělým parkem. Ten byl odstartován těsně po osmé hodině a na okruhy v délce 1,4 km anebo 2,7 km vyznačené barevnými odrazkami se vydalo neuvěřitelných více než 570 běžců (počty psů a kočárků na trati unikly evidenci pořadatelů). Počáteční metry se sice běžely natěsno v balíku, poté však již každý mohl zvolit své vlastní tempo a do cíle dorazit sprintem, v poklusu či běžnou chůzí. Tímto byla oficiální část programu ukončena, většina účastníků se tak odebrala do svých domovů, nemálo však ještě chvíli zůstalo na místě a v teplém podvečeru si sdělovalo zážitky z běhu či všelijaké jiné.

Večerní běh pro Světlušku v Opavě vyzněl zcela jednoznačně, nesl se v příjemném rytmu, plynul bez jakýchkoli nesnází a všichni účastníci si jej užili. Pouze o toto ovšem nešlo, vždyť jako jeden z hlavních účelů jeho uspořádání vystupovala finanční podpora Světlušky, projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu pomáhajícího nevidomým. A té se dostalo měrou vrchovatou, neboť za startovné, prodej propagačních předmětů, chlazených nealkoholických nápojů a příspěvky za konzumaci ve sladkém a slaném baru se vybralo nádherných 127 305 Kč, které budou poukázány na účet Světlušky.

Úspěch celé akce by byl nemyslitelný bez obrovského nasazení pořadatelů z turistického oddílu TOM 4207 KADAO. Významnou pomocí byla finanční dotace Statutárního města Opava, spolupráce s Technickými službami Opava s.r.o., Základní školou pro zrakově postižené a žáky s vadami řeči Havlíčkova a Charitou Opava, propagace Asociace TOM ČR a také chutné počiny pekařek a pekařů. Všem těmto subjektům a osobám, stejně jako účastníkům Večerního běhu pro Světlušku v Opavě, tak patří veliké díky!

Velké poděkování také patří všem klukům a holkám a vedoucím TOM KADAO, kteří o týden dříve v ulicích Opavy při prodeji sbírkových předmětů na podporu Nadace Světlušky vybrali nádherný obnos 24 512 Kč a společně výtěžkem Večerního běhu pro Světlušku zasíláme z Opavy na podporu nevidomých celkovou částku 151 817 Kč.

Byly to náročné, ale zajímavé dny! Ať se nám společně daří!

Jan Ticháček, Tom Weicht & KADAO parta

 

O této tomícké akci jste mohli například slyšet v rádiu. Tomáš Weicht pozval na běh posluchače Českého rozhlasu Ostrava.

https://ostrava.rozhlas.cz/v-mestskych-sadech-v-opave-se-vecer-kona-charitativni-beh-pro-svetlusku-8576635

Vedoucím z oddílu KADAO a jejich pomocníkům patří velký dík za uspořádání této velkolepé benefiční akce.

Anežka Klabanová

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu