Den sv. Václava na hradě Vikštejně

denisa
Asociace

Na 28.9.2022 připravili pro milovníky podzimních výletů TOM Šlápoty Vítkov a Arcus Vítkov tradiční historickou slavnost k poctě svatého Václava - patrona české země.

Již po osmé se v tento den na hradě sjeli umělci, hudebníci, šermíři a jarmarečníci. Na úvod slavnosti proběhl koncert kapely Dobrozdání z Opavy. Poté nésledoval rytířský turnaj v podání Arcusu Vítkov a také pohádka. Milovníci historie mohli shlédnout vojenské ležení Klubu vojenské historie z Hradce Nad Moravicí, rytířský tábor Burgmistrů z Ostravy a historickou katovnu. Kdo má rád řemesla, mohl si prohlédnout paní přadlenu, flašinetáře, ražbu mincí a ukázky štípání břidlice. O prohlídku hradu se postaral zkušený průvodce. Krásné byly expozice měst, obcí a spolků. Předvedl se Vítkov, Hradec nad Moravicí, Geopark Krajina břidlice, Radkov, Opavské Slezsko. Bohatý byl také jarmark, který nabídl spoustu pochutin i rukodělných výrobků.

Počasí i přes nejisté letošní září bylo pěkné a tak vše dopadlo výborně. Ostatně tisícovka návštěvníků z nejrůznějších končin naší země to potvrdila. Již nyní plánujeme Vikštejn 2023.

Závěrečné poděkování patří všem, kteří se akce zúčastnili a obci Radkov za přípravu zázemí.

PhDr. Pavel Vaňásek, TOM Šlápoty Vítkov

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu