Ekonomické informace

omanek
Asociace, Ekonomika

Vážení kolegové,

Šance pro znevýhodněné členy vašich oddílů – individuální dotace

Už jste požádali o příspěvek ve výši 2 000 Kč/dítě do 18 let? Neváhejte! Nenechávejte to prosím na poslední chvíli! Byla by škoda vracet peníze do mordy státního rozpočtu. Finanční situace některých rodin, je dnes bezpochyby svízelná. Ulevte jim, prosím, tímto drobným přispěním.

Koho můžeme považovat v tomto druhém dotačním titulu za znevýhodněného? Opět půjde o děti z početnějších, sociálně slabších rodin, o děti potřebných samoživitelek/samoživitelů, děti ze znevýhodněných etnik, děti, jejichž rodiče se ocitli v těžké životní situaci - a vy to víte. Na takovéto dítko můžete získat pro letošní rok 2000 Kč, a to i na akce již proběhlé. Tato dotace se netýká táborů, ale běžného oddílového života Jinak řečeno, můžete tento požadavek použít na akce od ledna do konce října, kdy budeme chtít vyúčtování uzavřít. Získané prostředky použijete na výpravy na úhradu účastnického poplatku. Při žádosti stručně popíšete, proč na dané dítko žádáte dotaci, např. rodina ve finanční, tísni, maminka je samoživitelka, vícečetná rodina ...

formulář

 

Podobná situace je u Zelených výprav. Každá třetí tomícká akce, výlet i výprava, jsou přírodovědně, ekologicky, environmentálně zaměřeny. Stačí krátký půlhodinový úklid lesa na výpravě, stačí zajímavá hra, která děti posune „zeleným směrem“.  Nenechte se odradit poměrně přísným zněním podmínek. Vzhledem k tomu, že nebudeme moci dostát původně anoncovanému zvýšení sazby přímé dotace ze 130 Kč na 140 Kč, jsou zelené výpravy šancí, jak získat do oddílové pokladny potřebné prostředky.

Zde jen stručné vysvětlení: jsme rozhodnutím MŠMT vázáni povinným podílem tzv. specifických aktivit. Ty vyčerpat musíme. Daří se nám to bohužel zatím méně, než u běžných –normálních peněz. Tuto složitost jsme si nevymysleli, musíme ji ale naplnit.

 

Očekávejte prosím, že nabídneme ve druhém kole ještě čerpání tzv. zeleného materiálu. Oddíly již dostaly např. tento materiál: solární panely s příslušenstvím, solární svítidla, trakční baterie s nabíječkou, solární powerbanku, kompostér, nádoby na tříděný odpad, ECO drogérii apod. Druhé kolo zeleného materiálu vyhlásíme pravděpodobně v půlce listopadu, podle vývoje rozpočtu.

 

Připomínáme i možnost čerpání na vzdělávací akce na oddílyformulář-

 

Otevíráme formuláře na vyúčtování Zelených výprav, Pohádkových lesů, Regionálních akcí a PD výprav konaných ve druhém pololetí letošního roku. Formuláře prosím pošlete nejpozději do 31. 10. 2023. Po tomto datu se automaticky uzavřou. V letošním roce bohužel nebude možné formuláře prodlužovat, proto prosím opravdu dodržte termín odevzdání.

 

Pohádkový les - Jedná se o jednodenní akce uspořádané pro veřejnost, neorganizované děti a mládež. Záměrem akcí je podchycení dětí pro práci v oddíle. Platí, že o dotaci žádá oddíl, který takovouto akci pro veřejnost pořádá, pouhá účast nestačí. Nejčastější forma je dětský den, pohádkový les nebo turistický pochod, sportovní den a podobné akce.

 

Regionální akce- Jedná se o až šestidenní akci, kterých se účastní více oddílů. Lze sem zařadit různá setkání oddílů, soutěže, turistické závody (mimo turistické závody pořádané A-TOM), republiková setkání a podobné akce. Platí, že o dotaci žádá oddíl, který takovouto akci pro veřejnost pořádá, pouhá účast nestačí.

 

Zelené výpravy- jedná se o až šestidenní akci – výlety a výpravy zaměřené na poznávání přírody, historii – tradice, ekologii, ekologické programy, brigády v přírodě nebo pomoc při údržbě památek a podobné akce.

 

PD I - výpravy  - jedná se o jednodenní a vícedenní výpravy a výlety oddílu – uvádět můžete akce z celého roku, na které jste ještě dotaci nečerpali.

 

 

V případě jakéhokoli dotazu mi prosím pište na email kukatka@a-tom.cz nebo volejte na tel. 233910486

 

Za ústředí Kateřina Adamcová

 


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu