Přehled školení a kurzů pro období duben - červen 2024

denisa
Asociace, Vzdělávání – připravujeme

Vážení kolegové,

rád bych vás upozornil na některé vzdělávací aktivity, které jsou připravené v nejbližší době. Budeme školit hlavní vedoucí tábora i programové vedoucí.  Můžete se těšit na netradiční vzdělávací akce, jako je kurz vedoucí, děti a problémy, aneb co dělat když…, kdy budeme řešit různé situace v oddíle s psychologem. A také jsme pro vás připravili oblíbený kurz vedoucí a lana.

Přihlásit se můžete na stránkách vzdělávání Asociace TOM – záložka vzdělávací akce, kde také získáte bližší informace o jednotlivých kurzech.

Standa Prais – rada vzdělávání

 

Kurz vedoucí, děti a problémy, aneb co dělat když…

Kamenka                          26. – 28. 4. 2024

Sloup v Čechách                4. – 6. 10. 2024

Občas se stane, že v oddíle nastane situace, se kterou si vedoucí neví rady. Může se setkat například:

  • s výchovným problémem
  • s dítětem, které se chová trochu jinak než ostatní
  • s šikanou či rizikovým chováním na táboře
  • přemýšlí, jak někoho potrestat a zda je to vlastně vhodné
  • jak motivovat děti a vedoucí
  • a spousta jiných problémů či situací.

Abychom si uměli odpovědět na podobné otázky, připravili jsme víkendový kurz, který povede Tomáš Velička – bývalý krajský preventista Moravskoslezského kraje, psycholog a nyní ředitel odborné poradny pro patologické jevy. Má jednu výhodu, asi 20 let jezdí na tábory jako hlavní vedoucí, zdravotník či hospodář, a tak mu není cizí oddílová problematika.

 

Školení hlavních vedoucích táborů, Ochozy                     17. - 19. 5. 2024

Školení hlavních vedoucích táborů, Dědov                         7. - 9. 6. 2024

Tato kvalifikace vedoucího je nutná, pro všechny tábory, které budou žádat o dotaci. Naučíte se základy, které musí znát každý hlavní vedoucí tábora: Zmíním jen některá témata – základní právní předpisy, bezpečnost na táboře, táboroví pracovníci, potřebná dokumentace a výchovné problémy.  Výhodou je, že školení chystají zkušení vedoucí, kteří sami vedou tábory již několik desítek let a rádi se podělí o své zážitky, zkušenosti i o své neúspěchy. Minimálně říkáme, co nesmíte, mnohem více ukazujeme, co můžete.

Letos došlo ke změně a kvalifikaci získá ten, kdo složí profesní zkoušku pro danou kvalifikaci. Absolvent školení by neměl mít problém se složením zkoušky, která proběhne pravděpodobně v neděli.

Vedoucí a lana, Dědov                      21. - 23. 6. 2024

Kurz je určen všem, kdo chtějí získat základní znalosti při slaňování a stavbě nízkých lanových lávek. Seznámíte se a naučíte se, jak správně slaňovat a stavět nízké lanové překážky, a to jak teoreticky, tak hlavně prakticky.

  • Slaňování a lana – druhy a typy lan, údržba a zásady pro práci s lanem; druhy a typy jištění; výstroj a výzbroj na slaňování; bezpečnost při slaňování.
  • Lanové překážky: způsob vázání lan; nízké lanové překážky; bezpečnost a jištění na lanových překážkách.
  • Expediční turistika: zajištěné cesty; pomůcky a vybavení; pohyb na ledovcích; příprava expedice; bezpečnost na horách; první pomoc na horách … a mnoho dalších.

Nebude to jen suché povídání, přednášky budou střídat praktické nácviky. Každý účastník si bude moct osobně vyzkoušet a natrénovat postupy při slaňování a stavbě lanových překážek... 

 


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu