Stát zavelel, školíme se jinak

denisa
Asociace, Vzdělávání – připravujeme

Hlavní vedoucí tábora - změny v získání kvalifikace

Tento rok došlo k významné změně, jak získat kvalifikaci hlavního vedoucího tábora.

Podmínkou získání kvalifikace je složení profesní zkoušky v Národní soustavě kvalifikací pro profesní kvalifikaci hlavní vedoucí zotavovací akce dětí a mládeže.

Dříve stačilo, že jste absolvovali víkendové školení, kde jsme vás seznámili se vším potřebným, co potřebuje znát hlavní vedoucí tábora. Na konci školení jste absolvovali test a pokud jste uspěli, získali jste potřebnou kvalifikaci pro vedení tábora.

V letošním roce to bude už jinak. Pokud nechcete, nemusíte vůbec absolvovat víkendové školení. Prostě se přihlásíte k odborné zkoušce, na které prokážete potřebné znalosti a dovednosti a pokud zkoušku složíte, získáte potřebnou kvalifikaci.

Jak bude probíhat zkouška? Budou vypsány termíny, vy se přihlásíte. Ke zkoušce si donesete doklad totožnosti a zdravotní posudek, ze kterého bude zřejmé, že jste zdravotně způsobilí danou profesi vykonávat. Zkouška bude trvat cca čtyři hodiny a v jednom bloku (dopoledne nebo odpoledne) chceme vyzkoušet vždy čtyři zájemce. Nebojte, nebudeme vás čtyři hodiny dusit, ale budete mít čas na písemnou přípravu k otázkám, pak proběhne společná aktivita, kdy si ověříme vaše řídící schopnosti – prostě si vyzkoušíte roli hlavního vedoucího tábora. Následně se přejde k ústnímu dozkoušení oblastí, které nejsou dostatečně popsány v písemné přípravě.

Popis zkoušky najdete na stránkách národních kvalifikací: Hlavní vedoucí zotavovací akce dětí a mládeže

Zkoušky budou vypsány v měsíci květnu a červnu, a to o víkendech, ale i v některých odpoledních hodinách pracovních dnů pro Ostravu, Brno nebo Prahu. Zkouška se platí samostatně a pro členy Asociace TOM je cena stanovena na 600 Kč.

Protože víme z předchozích let, že spousta lidí nemá potřebné znalosti a dovednosti, budeme zároveň organizovat dvě přípravná víkendová školení. Zde se naučíte základy, které musí znát každý hlavní vedoucí tábora. Zmíním jen některá témata: základní právní předpisy, bezpečnost na táboře, táboroví pracovníci, potřebná dokumentace a výchovné problémy.  Výhodou je, že školení chystají zkušení vedoucí, kteří sami vedou tábory již několik desítek let a rádi se podělí o své zážitky, zkušenosti i o své neúspěchy. Minimálně říkáme, co nesmíte, mnohem více ukazujeme, co můžete. Absolvent školení by neměl mít problém se složením kvalifikační zkoušky.

Školení hlavních vedoucích tábora proběhne v Ochozech u Bystřice pod Hostýnem 17. – 19.5.2024 a v Dědově 7. – 9.6.2024.

Osvědčení o absolvování základního vzdělávacího kurzu zaměřeného na odbornou přípravu hlavních vedoucích dětských táborů získané v předchozích letech zůstávají stále platné a mají neomezenou dobu platnosti.

 

Standa Prais


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu