Tomíci mohou pomáhat i tím, co umí dobře – volnočasovými aktivitami

lukas.husek
Asociace

Válka vyhnala ukrajinské rodiny, zejména maminky s dětmi, z jejich domovů, z jejich země. Nyní je pro ně hlavní si zajistit ubytování, získat práci a najít dětem školy nebo školky. Poté bude čas myslet i na další potřeby. Děti budou hledat vrstevnické vztahy, začleňovat se do kolektivu. Můžeme v tom my, tomíci, nějak pomoci?

Ano! Můžeme pozvat děti k oddílové činnosti. 

Co můžeme obecně nabídnout?

- Pevný kolektiv oddílu, přátelskou a bezpečnou atmosféru, integraci mezi vrstevníky.
- Radost ze hry a odvedení myšlenek od hrůz války.

Co konkrétně bychom mohli nabídnout? 

- Oddílové schůzky, víkendové výpravy, výhledově klasické nebo příměstské tábory.
- Nové aktivity vytvořené za tímto účelem - herní odpoledne, výtvarné dílničky, vycházky po městě a okolí atd.

Jak to nabídnout?

Pravděpodobně nebude stačit vyvěsit vaši nabídku na internet. Sice existují například lokální facebookové skupiny, které navštěvují jak Ukrajinci, tak ti, kteří pomoc nabízejí. Lepší ale bude kontaktovat i přímo a osobně konkrétní rodiny. Zorientujte se ve vašem městě, kde jsou rodiny ubytované. Možná je to obecní ubytovna, velký penzion nebo jiný objekt. Kontaktujte základní školy, možná vaše oddílové děti už chodí do třídy s uprchlíky. Mějte připravený stručný letáček (ideálně v ukrajinštině, pomůže google překladač), který si maminky nebo žáci pročtou v klidu sami.

Kde hledat inspiraci pro program?

Na internetu existuje například ke stažení několik ukrajinsko-českých pexes. Časopis Respekt vydal pexeso jak v tištěné verzi, tak ho nabízí ke stažení (https://respekt.mgwdata.net/kuigps/2022/03/37-40-r11_git59.pdf). Další velmi pěkné pexeso s fonetickým přepisem azbuky, různé omalovánky, pracovní listy, pohádky a venkovní hru se zastávkami vytvořila grafička Vendula Hegerová (www.obchudekvendula.cz). Vzájemně si můžete představit své kulturní zvyky, blíží se Velikonoce.

Jan Novotný z TOM Sluníčko má dobré zkušenosti s výtvarnými dílničkami, které organizují pro děti z azylového domu na Staré poště v Brně Bystrci. Vyrazili s dětmi také na maškarní ples, kde se děti i maminky odreagovaly. A pak všechno to ostatní, co dobře znáte - sportování, pohybové hry, výlety za město, rozdělávání ohně, stavění přístřešků.

Odkaz na knihy, animované a audio pohádky, omalovánky a pracovní listy, vše v ukrajinštině a zábavnou výuku ukrajinštiny najdete zde.

První zkušenosti

Honza Říčný z TOM Zálesák Hlučín rovnou říká, že hlavní je nebát se jazykové bariéry. Vybrat velmi jednoduché hry na pravidla a do jejich vysvětlování zapojit i děti, které se spontánně snaží sami pochytit nějaká ukrajinská slovíčka a naopak ukrajinské děti se rádi učí česká. Zároveň větší děti už většinou umí číst i latinku, případně si pomůžete online překladačem v telefonu.

Přidejme ještě jednu zkušenost z Roztok. Zde se podílejí na pomoci exulantům hlavně ústřední tomíci, o tom pojednáme jinde. Ale z místní help skupiny pro Ukrajince víme, že pro partu ukrajinských dětí – ale třeba i dospělých – je skvělý i obyčejný výlet za humna, návštěva místního zámku či nedaleké zoologické zahrady.

Možná vás napadne, jak je to s právní otázkou, kdo za děti odpovídá. Máme pocit, že to se ještě neřeší. Situace je příliš dynamická a dramatická. Pokud jste někde na FB atd. zachytili i právní stránku téhle věci, pošlete prosím Anežce Klabanové či ústředí (klabanova@seznam.cz, ustredi@a-tom.cz).

Připravujte vždy ale prosím jen takové aktivity, u kterých bezpečně zvládnete děti ohlídat. Pamatujte také na to, že na Ukrajině nemají spolkové aktivity našeho typu tradici. Případnou rezervovanost, nedůvěru či malý zájem dětí či dospělých z UA proto prosím neberte hned ve zlém.

Anežka Klabanová s přispěním TN
 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu